Un tribunal chinez admite amenda împotriva dizidentului Ai Weiwei

Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012
Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012 (Ed Jones / AFP / GettyImages)

O instanţă chineză a găsit joi ca fiind justificată o amendă pentru evaziune fiscală, în valoare de 2,4 milioane de dolari, împotriva celui mai faimos dizident al Chinei, Ai Weiwei, încheind astfel lunga sa luptă juridică cu autorităţile şi deschizând calea pentru reînchiderea lui în cazul în care nu o plăteşte, potrivit unui raport Reuters.

Pierderea recursului într-o instanţă superioară de către Ai înseamnă că artistul de renume mondial riscă să fie arestat dacă nu plăteşte amenda rămasă, de aproximativ 6,6 milioane de yuani (1.05 milioane de dolari), într-un caz care a afectat şi mai mult reputaţia săracă a Chinei în ceea ce priveşte drepturile omului.

El a plătit deja 8,45 milioane de yuani, sumă depusă la autorităţile fiscale pentru a putea contesta amenda.

Ai, a cărui detenţie de 81 de zile de anul trecut a stârnit un val de proteste internaţionale, a declarat că nu va plăti amenda rămasă pentru că asta ar reprezenta o recunoaştere tacită a legalităţii amenzii, el întotdeauna susţinând că a fost de fapt un caz inventat.

Ai a afirmat că nu este sigur dacă se va confrunta cu arestarea, în cazul în care refuză să plătească.

"Dacă trebuie să merg la închisoare, nu pot face nimic în această privinţă", a afirmat Ai. "Această ţară nu are nici dreptate, nici justiţie: chiar dacă am plătit cele 6 milioane de yuani, eu încă pot fi închis. Ei nu au nevoie de o scuză să mă aresteze, ei pot găsi întotdeauna o altă scuză, în orice moment."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe