Ai Weiwei susţine că i-a fost interzis accesul în instanţă, când a fost dat verdictul în procesul său fiscal

Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012
Artistul şi dizidentul chinez Ai Weiwei în timpul unui interviu pentru AFP în Beijing, iunie 2012 (Ed Jones / AFP / GettyImages)

China i-a interzis faimosului dizident Ai Weiwei accesul în sala de judecată, în momentul pronunţării verdictului în cazul apelului său împotriva unei amenzi de 2 milioane de dolari pentru evaziune fiscală, un caz despre care criticii susţin că i-a servit Beijingului drept motiv pentru a-i închide gura artistului, potrivit unui raport Reuters.

Ai a cerut unui tribunal din Beijing să schimbe hotarărea dată de biroul fiscal al oraşului, în ceea ce priveşte contestarea de către el a pedepsei aplicate pentru evaziune fiscală companiei la care lucrează, Beijing Fake Cultural Development Ltd., care produce arta şi modele sale.

Dizidentul a declarat pentru Reuters că poliţia i-a interzis să apară vineri la tribunal şi că nu are "absolut nicio speranţă" că instanţa va pronunţa o hotărâre în favoarea lui.

El a promis să continue acţiunile legale, susţinând că el va continua să fie un ghimpe în coasta guvernului.

Curtea districtuală din Chaoyang, Beijing, a audiat cazul într-o şedinţă cu uşile închise, în luna iunie. Ai a numit şedinţa nedreaptă, după ce poliţia l-a avertizat să stea deoparte şi după ce jurnaliştilor li s-a interzis să se apropie de mica sală de judecată, care avea doar cinci locuri.

Autorităţile fiscale cer companiei care îi comercializează lucrările să plătească o amendă de 15 milioane de yuani (2,4 milioane de dolari) pentru evaziune fiscală. Suporterii lui Ai, a cărui detenţie de 81 de zile, de anul trecut, a provocat un protest internaţional, au declarat că acest caz fiscal face parte din efortul guvernului de a-i închide gura celui mai faimos critic social din China.

"Absolut nicio speranţă", a declarat Ai pentru Reuters prin telefon, fiind întrebat ce şanse crede că are pentru un verdict favorabil.

Instanţele controlate de Partidul Comunist judecă rar procesele intentate de dizidenţi, iar Ai nu a văzut judecarea procesului său drept o victorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe