Un tablou Caravaggio furat a fost recuperat in Germania

Pictura de Caravaggio on 19 februarie 2010, Scuderie del Quirinale in Roma.
Pictura de Caravaggio on 19 februarie 2010, Scuderie del Quirinale in Roma. (Christophe Simon / AFP / Getty Images)

Lucrarea furata a artistului italian din secolul al 17-lea Michelangelo Merisi da Caravaggio, ce apartinea unui muzeu ucrainean, a fost recuperata de politia berlineza, au declarat marti oficialii ucraineni.

Pictura, numita “Sarutul lui Iuda”, a fost furata in iulie 2008 din Muzeul de Arte Vestice si Estice din orasul sudic ucrainean Odessa.

Conform ministrului ucrainean de interne Anatoli Mogilev, politia ucraineana si germana au retinut 4 hoti saptamana trecuta, un cetatean german si 3 cetateni ucraineni, care urmeaza sa fie extradati in Ucraina. Cei patru incercau sa vanda pictura cand au fost prinsi, a declarat ministrul.

Oficiali ai politiei au declarat ca hotii erau liderii unui cerc criminal international, care a comis jafuri timp de peste 11 ani.

Intr-o operatiune coordonata, politia ucraineana a arestat alti trei membri ai grupului in Ucraina.

“Criminalii operau pe teritoriul ucrainean de mai multi ani, comitand jafuri profesioniste”, a declarat Mogilev, adaugand ca ei au vizat proprietati scumpe in Kiev si zonele invecinate.

Fostul ministru ucrainean de interne Iuri Lutsenko a declarat marti ca un agent sub acoperire s-a infiltrat in grupul criminal pentru a gasi pictura si a prinde hotii.

Pictura recuperata este sever avariata, avand cateva crapaturi verticale. Valoarea faimoasei picturi este estimat la 100 de milioane de dolari, conform personalului muzeului din Odessa.

“Este teribil! Nu stiu cum a fost transportata pictura … astfel incat sa fie avariata in acest mod”, a declarat directorul muzeului din Odessa, Vladimir Ostrovski.

Oficialii politiei speculeaza ca hotii nu sunt experti in arta, dar au furat pictura deoarece ii cunosteau pretul.

Totusi, exista intrebari daca pictura furata este un original. Expertul in arta Victor Fedchishin a declarat la postul de televiziune ucrainean Inter ca nu exista experti in viata specializati in lucrarile lui Caravaggio. Ultimul specialist calificat in arta lui Caravaggio, italianul Robert Longhi, a murit in 1970. La un moment dat, Longhi a examinat o fotografie a picturii si a declarat “categoric ca a fost un duplicat”, a declarat Fedchishin.

Caravaggio a fost cunoscut ca rebel, increzut, temperamental si ingenios, a carui maestrie a fost impletita cu betia. La un moment dat el a ucis un barbat intr-un duel si a fost schilodit serios intr-o bataie intr-un bar. Caravaggio a murit de febra in 1610 la 39 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură