Un satelit german reintra in atmosfera

(NASA via Getty Images)

Un satelit german dezafectat a reintrat in atmosfera in week-end, fiind posibil ca el sa se fi prabusit in Golful Bengal, a declarat marti Centrul aerospatial german.

Agentia a declarat ca in prezent este neclar daca satelitul ROSAT s-a dezintegrat in momentul in care a reintrat ceea ce ar fi determinat o ploaie cu resturi pe suprafata Pamantului.

Satelitul de marimea unei dubite a intrat in atmosfera la aproximativ la ora 01:50, duminica, a afirmat centrul.

"Odata cu reintrarea ROSAT, una din misiunile spatiale germane cele mai de succes s-a incheiat", a declarat Johann-Dietrich Wörner, presedintele consiliului de administratie al agentiei.

ROSAT, un observator X-ray, a fost lansat pe orbita in 1990. Misiunea sa s-a incheiat in 1999, dar oamenii de stiinta germani nu au fost in masura sa controleze reintrarea sa in atmosfera Pamantului. Frecarea cu stratul superior al atmosferei terestre a cauzat ROSAT sa piarda continuu din altitudine pana cand, in cele din urma, a reintrat in atmosfera.

Saptamana trecuta, agentia a estimat ca pana la 30 de bucati, cantarind cateva kilograme in total, ar putea ajunge pe suprafata Pamantului. Cu toate acestea, cele mai multe resturi tind sa se dezintegreze cand intra in atmosfera.

Acum o luna, satelitul UARS al NASA a reintrat in atmosfera Pamantului, dar oamenii de stiinta nu au putut preciza unde au cazut resturile.