Un ministru israelian de extremă dreapta cere ca graniţele Israelului să se extindă până la Damasc

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich (Getty Images)
Redacţia
14.10.2024

Ministrul israelian de extremă dreapta al Finanţelor, Bezalel Smotrich, a fost criticat pentru că a cerut, recent, Israelului să îşi extindă graniţele până la Damasc, relatează Middle East Eye.

Într-un interviu pentru documentarul În Israel: Miniştrii haosului, produs de canalul european de servicii publice, Arte, Smotrich a susţinut că Israelul se va extinde „puţin câte puţin” şi, în cele din urmă, va cuprinde toate teritoriile palestiniene, precum şi Iordania, Libanul, Egiptul, Siria, Irak şi Arabia Saudită.

„Este scris că viitorul Ierusalimului este să se extindă până la Damasc”, a spus el, citând ideologia „marelui Israel”, care prevede extinderea statului în întregul Orient Mijlociu.

Ministerul Afacerilor Externe al Iordaniei a condamnat remarcile incendiare, afirmând că acestea au evidenţiat ideologia periculoasă şi „rasistă” a lui Smotrich.

Smotrich a citat anterior conceptul la o slujbă de comemorare a unui activist Likud din Paris. Vorbind de pe un podium decorat cu o hartă a Israelului care includea Iordania, el a afirmat că poporul palestinian „nu există”.

Ministerul francez de Externe a anunţat ulterior că reprezentanţii guvernului de la Paris nu intenţionează să se întâlnească cu Smotrich în timpul vizitei sale în ţară.

În afară de funcţia de ministru de Finanţe, Smotrich deţine în prezent puteri semnificative asupra Cisiordaniei ocupate.

În august, el şi-a exprimat sprijinul pentru blocarea ajutorului către Gaza, afirmând că „nimeni nu ne va lăsa să determinăm două milioane de civili să moară de foame, chiar dacă ar putea fi justificat şi moral, până când ostaticii noştri vor fi returnaţi”.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul a declarat că statul Israel ar trebui să „şteargă de pe faţa pământului” satul palestinian Huwwara, după ce acesta a fost supus unui atac violent din partea coloniştilor israelieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor