Un militar român a fost condamnat penal după ce a furat un bec. O poveste cu tâlc

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ana Ion
15.08.2023

Un maistru militar din Bacău este la un pas să-şi rateze cariera în urma unui gest care l-a trimis în faţa instanţei militare. Mai exact, cadrul militar a fost prins că a furat un bec dintr-un supermarket.

Iniţial, M.A.C. a fost iertat de procurori, care au decis să renunţe la urmărirea penală şi i-au impus o pedeapsă banală, de 30 de zile de muncă în folosul comunităţii. Maistrul militar a ignorant însă decizia şi aşa a ajuns din nou în faţa instanţei, de data aceasta cu consecinţe mult mai serioase, scrie Ziare.com.

Concret, M.A.C. a fost prins la furat, într-un supermarket Kaufland, în ziua de 16 ianuarie 2021. Maistrul militar, angajat la o unitate din Bacău, a fost surprins de camerele de supraveghere în momentul în care a luat de pe raftul magazinului un bec auto Osram, l-a băgat în buzunarul hainei şi a ieşit pe uşă fără să plătească. Prejudiciul declarat de magazin a fost de 52,99 de lei.

Contravaloarea becului a fost plătită ulterior de către hoţul militar, dar acuzaţia de furt a rămas.

Dosarul penal de furt a ajuns pe masa unui procuror militar din Iaşi care a decis într-o primă fază să-i mai dea o şansă omului, renunţând la continuarea urmăririi penale, mai ales că prejudiciul de câteva zeci de lei fusese plătit.

Procurorul a impus, odată cu închiderea anchetei, o pedeapsă simbolică, 30 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul unei primării din judeţ. Maistrul militar a ignorat insă pedeapsa şi nu s-a prezentat la primărie, iar instituţia a anunţat, conform legii, absenţa de la muncă a bărbatului.

În consecinţă, procurorul care l-a iertat iniţial a redeschis dosarul, iar maistrul militar M.A.C s-a trezit din nou inculpat, judecat de o instanţă militară.

În urma unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, maistrul a fost condamnat la o amendă penală în valoare de 1350 de lei, precum şi la plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 285 de lei.

Condamnarea penală ar putea să atragă şi finalul carierei maistrului militar. În România, ofiţerii, maiştrii militari sau subofiţerii nu au voie, printre altele, să fie condamnaţi penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor