Un comandant al grupării armate Kataib Hezbollah, ucis la Bagdad într-un atac american

Un comandant al grupării armate Kataib Hezbollah a fost ucis într-un atac american cu dronă ce a vizat un vehicul în estul Bagdadului, 8 februarie 2024 (Youtube - screenshot)
D.B.
08.02.2024

Un comandant al Kataib Hezbollah, o grupare armată susţinută de Iran în Irak pe care Pentagonul a acuzat-o de atacarea trupelor sale, a fost ucis miercuri într-un atac, a anunţat armata americană potrivit Reuters.

"Forţele americane au efectuat o lovitură unilaterală în Irak ca răspuns la atacurile asupra membrilor serviciilor americane, ucigând un comandant al Kataib Hezbollah responsabil de planificarea directă şi participarea la atacurile asupra forţelor americane din regiune", se arată într-un comunicat al armatei care nu a menţionat însă numele comandantului.

Aceasta a adăugat că nu există indicii privind victime civile.

Două surse de securitate, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că ar fi vorba despre comandantul Abu Baqir al-Saadi, care a fost ucis într-un atac cu dronă ce a vizat un vehicul în estul Bagdadului.

Una dintre surse a declarat că trei persoane au fost ucise şi că vehiculul vizat era folosit de Forţele de Mobilizare Populară (FMP) din Irak, o agenţie de securitate de stat compusă din zeci de grupuri armate, multe dintre ele apropiate de Iran.

Luptătorii şi comandanţii Kataib Hezbollah fac parte din FMP. Trei soldaţi americani au fost ucişi în ianuarie într-un atac cu dronă în apropierea graniţei dintre Iordania şi Siria, despre care Pentagonul a afirmat că poartă "urmele" Kataib Hezbollah. Grupul a anunţat atunci că suspendă operaţiunile militare împotriva trupelor americane din regiune.

Irakul şi Siria au fost martorii unor atacuri aproape zilnice de tip "dinte pentru dinte" între grupările armate susţinute de linia dură sprijinită de Iran şi forţele americane staţionate în regiune de la începutul războiului din Gaza, în octombrie.

Statele Unite au atacat la sfârşitul săptămânii trecute grupuri susţinute de Iran în Irak şi Siria, în ceea ce au declarat că este doar începutul răspunsului lor la uciderea celor trei soldaţi americani.

În ianuarie, un atac cu dronă americană a ucis un comandant de miliţie de rang înalt în centrul Bagdadului, atac despre care Washingtonul a spus că a venit ca răspuns la atacurile cu drone şi rachete asupra forţelor sale.

Miercuri, forţele speciale irakiene erau în stare de alertă maximă în Bagdad şi alte unităţi au fost desfăşurate în interiorul Zonei Verzi care găzduieşte misiunile diplomatice internaţionale, inclusiv ambasada SUA, a declarat o sursă de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor