Uleiul de masline virgin considerat sanatos pentru inima

S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL.
S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL. (Photos.com)

Cand vine vorba de sanatatea inimii, uleiul de masline virgin s-ar putea afla inaintea altor grasimi vegetale, sugereaza o noua cercetare.

Raportand in Analele Medicinii Interne, cercetatorii europeni sustin ca uleiul de masline virgin ar putea fi in special eficient in cazul reducerii riscurilor pentru boli de inima datorita nivelului sau ridicat de compusi antioxidanti.

Intr-un studiu asupra a 200 de barbati sanatosi, cercetatorii au descoperit ca uleiul de masline virgin - bogat in antioxidantii numiti polifenoli - a prezentat efecte asupra sanatatii inimii mai puternice decat varietatea “nevirgina” procesata extensiv.

Polifenolii, sustin cercetatorii, ar putea fi responsabili pentru unele din beneficiile de sanatate atribuite uleiului.

De fapt, uleiul de masline virgin este singurul ulei vegetal care este bogat in polifenoli, a declarat lidera studiului, dr. Maria-Isabel Covas.

“Toate uleiurile vegetale, in afara de uleiul de masline virgin, sunt supuse unui proces de rafinare in care polifenolii sunt de fapt pierduti,” a explicat Covas, o cercetatoare de la Institutul Municipal pentru Cercetari Medicale din Barcelona, Spania.

Chiar si uleiul "obisnuit" de masline are un continut mai redus de polifenoli, a notat ea, deoarece este un amestec de ulei de masline virgin si un ulei mult mai procesat.

Pentru studiul lor, Covas si colegii ei au pus 200 de barbati tineri si de varsta medie sa foloseasca fiecare dintre cele 3 tipuri de uleiuri de masline timp de saptamani. Un ulei era ulei de masline virgin bogat in polifenoli si celelalte doua uleiuri erau varietati puternic procesate cu niveluri moderate si scazute de polifenoli.

Barbatii au folosit uleiurile in locul altor grasimi dietetice.

La sfarsitul studiului, cercetatorii au descoperit ca nivelurile de colesterol “bun” HDL erau cele mai ridicate dupa consumul de ulei de masline virgin. Testele au aratat de asemenea un declin mai mare in indicatorii asa numitului stres oxidativ - un proces care ajuta la depozitarea particulelor de colesterol “rau” LDL pe peretii arteriali si poate conduce la o intarire si ingustare a vaselor care aprovizioneaza inima.

Grasimea mononesaturata este foarte cunoscuta ca fiind o alternativa mai sanatoasa pentru grasimea saturata gasita in produsele animale precum untul, a notat Covas. Acest fapt, alaturi de beneficiile polifenolilor, a declarat ea, face uleiul de masline “o sursa buna de grasime.”

Sursa: Analele Medicinei Interne, 5 septembrie 2006