Uganda confirma existenta a 113 cazuri suspectate de infectare cu un nou virus Ebola

O femeie isi duce copilul la Spitalul David Bernardino din Luanda pentru testare.
O femeie isi duce copilul la Spitalul David Bernardino din Luanda pentru testare. (Florence Panoussian / AFP / Getty Images)

KAMPALA - Uganda a inregistrat 113 cazuri de imbolnaviri cu ceea ce se crede a fi o noua tulpina a febrei Ebola care a ucis 29 de persoane, au declarat luni surse oficiale, promitand sa ia toate masurile necesare pentru stoparea raspandirii virusului.

Populatia Ugandei se teme ca aceste cazuri ar putea da nastere unei epidemii majore in capitala Kampala.

"Avem un laborator specializat in diagnosticarea febrei Ebola in Entebbe (in apropierea aeroportului international al Ugandei) unde testam mostrele prelevate de la cazurile suspecte," a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Paul Kabwa.

Unele banci si supermarketuri din oras si-au echipat personalul cu manusi protectoare din cauciuc pentru a lucra cu banii primiti deoarece acestia pot fi contaminati cu acest virus, care provoaca adesea sangerarea urechilor, ochilor si a altor orificii pana la instalarea decesului.

Toate cazurile inregistrate pana in prezent au fost descoperite in districtul vestic Bundibugyo, aflat la granita cu Republica Democrata Congo, cu exceptia unui doctor din regiune care a mers in capitala dupa tratarea unor pacienti si a murit la scurt timp intr-un spital din Kampala.

Alte surse sustin ca guvernul ar trebui sa declare starea de urgenta, desi acesta sustine ca epidemia este tinuta sub control.

Izbucnirea bolii, care a debutat in August, a raspandit panica printre oficiali, lucratorii din domeniul sanitar si public. Un al cincilea angajat din domeniul sanatatii se afla pe lista celor mai recente decese, spun oficialii.

In Kampala s-au raspandit zvonuri cu privire la doua decese provocate de Ebola in oras in timpul week-end-ului, printre care un barbat care s-a prabusit pe strada, desi conform afirmatiilor lui Kabwa niciunul dintre aceste cazuri nu prezinta simptomele cazurilor suspectate de Ebola.

Regiunea afectata se invecineaza cu Republica Democrata Congo, unde raul Ebola a dat virusului numele sau dupa ce primele cazuri au fost inregistrate in valea sa in 1976.

Ultima aparitie a virusului Ebola in Uganda a avut loc in 2000, cand 425 de oameni s-au imbolnavit si mai mult de jumatate dintre ei au murit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe