UE avertizează că vaccinurile ARN mesager pot avea mai multe efecte secundare periculoase decât se credea

(Getty Images)

Agenţia Reuters a transmis că Agenţia Europeană a Medicamentelor (AEM) - autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE - cercetează existenţa de noi efecte secundare potenţiale cauzate de vaccinurile anti-COVID bazate pe tehnologie ARN mesager, care sunt încă experimentale. Noile efecte ar include reacţii cutanate şi afecţiuni renale.

Potrivit Reuters, trei noi afecţiuni au fost raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea cu serul produs de companiile Pfizer şi Moderna. Afecţiunile includ eritemul multiform, o formă de reacţie alergică a pielii; glomerulonefrita sau inflamaţia rinichilor şi sindromul nefrotic. Toate cazurile sunt studiate de AEM, pentru a stabili dacă vaccinurile sunt responsabile de apariţia problemelor.

Nu este prima dată când autorităţile de reglementare cercetează problemele cauzate de tehnologie ARN mesager.

Acum câteva luni, agenţia omologă din SUA, FDA (Food and Drug Administration), a stabilit un efect secundar al vaccinurilor la un număr mic de pacienţi de sex masculin, care includea miocardita şi pericardita - inflamaţii ale muşchiului inimii. Totuşi, FDA, agenţia de sănătate publică americană - CDC - cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au insistat că riscurile pe care le prezintă vaccinurile sunt mult mai mici decât beneficiile lor pentru societate.

Autorităţile israeliene au descoperit că un număr mic de pacienţi au reuşit să se infecteze cu virusul Wuhan chiar şi după a doua şi respectiv a treia doză de vaccin.

Nici Pfizer şi nici Moderna nu au răspuns la cererile pentru comentarii ale Reuters.

Detaliile despre noile efecte secundare au fost destul de puţine, AEM afirmând doar că a solicitat mai multe date de la producătorii vaccinului, astfel încât să poată determina orice relaţie potenţială.

Până în prezent, AEM nu a făcut nicio recomandare în ceea ce priveşte adăugarea noilor probleme pe lista de potenţiale efecte secundare ale vaccinurilor.

Agenţia a dezvăluit noile efecte secundare în timpul unei actualizări de rutină a secţiunii de siguranţă a bazei de date a vaccinurilor aprobate.

Serul care se bazează pe tehnologia ARN mesager reprogramează sistemul imunitar uman pentru a combate virusul. Cu toate acestea, criticii susţin că efectele secundare pe termen lung şi riscurile de siguranţă nu sunt bine înţelese, deoarece tehnologia nu a fost niciodată folosită pe populaţii umane de mărimi mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură