Ucrainenii acuză că sunt supuşi unui proces brutal de "filtrare" când vor să părăsească teritoriul controlat de ruşi

Soldati rusi in Ucraina
Soldati rusi in Ucraina (Telegram)

După ce trupele ruseşti au început să preia satele şi oraşele din estul Ucrainei la începutul lunii martie, în urma invaziei lor în ţară, au început să apară dovezi că civilii sunt forţaţi să treacă prin verificări umilitoare ale identităţii şi interogatorii adesea violente înainte de a li se permite să îşi părăsească locuinţele şi să călătorească în zonele aflate încă sub control ucrainean.

După trei luni de război, procesul dezumanizant cunoscut sub numele de filtrare a devenit parte din realitatea vieţii sub ocupaţia rusă.

O serie de ucraineni care au trecut prin procesul de filtrare în ultimele două luni au relatat experienţele prin care au trecut în acest sens, atunci când au încercat să plece din zonele aflate sub ocupaţie rusească. Mulţi sunt prea speriaţi pentru a vorbi în public, temându-se pentru siguranţa rudelor şi prietenilor care încă încearcă să scape din zonele controlate de ruşi.

Toate persoanele cu care a vorbit CNN au descris faptul că s-au confruntat cu ameninţări şi umilinţe în timpul procesului. Mulţi au fost martori sau ştiu de persoane care au fost ridicate de trupele ruseşti sau de soldaţii separatişti şi care au dispărut ulterior fără urmă.

Este şi cazul ucraineanului Oleksandr Vdovienko, care a avut parte de un interogatoriu brutal şi bătaie la aşa zisul "filtru" la părăsirea zonei în care se afla.

"Ce s-ar întâmpla dacă ţi-am tăia urechea?", l-au întrebat soldaţii pe Oleksandr Vdovicenko. Apoi l-au lovit în cap.

Pumnii continuau să vină ori de câte ori anchetatorilor săi - un amestec de soldaţi ruşi şi separatişti pro-ruşi - nu le plăceau răspunsurile sale, a povestit mai târziu familiei sale.

Bărbaţii l-au întrebat despre politica sa, despre planurile sale de viitor, despre opiniile sale despre război. I-au verificat documentele, i-au luat amprentele digitale şi l-au dezbrăcat pentru a verifica dacă avea tatuaje naţionaliste sau semne cauzate de purtarea sau transportul de echipament militar.

"Încercau să scoată ceva de la el", a declarat fiica sa, Maria Vdovicenko.

Maria a spus că tatăl ei a primit atât de multe lovituri la cap în timpul interogatoriului de luna trecută, încât mai multe examene medicale au confirmat acum că vederea i-a fost afectată permanent.

Cu toate acestea, Oleksandr a fost unul dintre cei norocoşi. El a reuşit să treacă prin "filtrare".