Ucraina vrea să crească moralul soldaţilor: Va concedia generali şi îi va trimite pe linia frontului

Soldaţi ucraineni (Getty Images)
Redacţia
26.05.2024

Ucraina intenţionează să concedieze o parte dintre generalii armatei sale şi să-i trimită pe linia frontului, în încercarea de a ridica moralul soldaţilor.

Kievul se confruntă cu valuri de atacuri ruseşti, în timp ce pierde teren în regiunea estică Doneţk.

Soldaţii s-au plâns că sunt depăşiţi numeric şi în privinţa armamentului iar gradele superioare ale armatei sunt "umflate", potrivit The Telegraph.

Armata nu a spus câţi generali vor fi relocaţi dar a declarat că va reduce aproximativ două treimi din personalul de vârf.

"Cu personalul eliberat, se planifică refacerea unităţilor la nivel operaţional şi tactic, precum şi a unităţilor militare de luptă", a declarat generalul de brigadă Evhen Ostrianski, şeful planificării apărării militare ucrainene.

De la invazia rusă pe scară largă din februarie 2022, Ucraina a căutat să îşi modernizeze armata în conformitate cu statele NATO.

Pe lângă reducerea numărului de generali, acest lucru înseamnă împuternicirea subofiţerilor şi a ofiţerilor subalterni să ia decizii pe câmpul de luptă.

Mii de soldaţi ucraineni au fost instruiţi de forţele NATO din Europa anul trecut.

Cu toate acestea, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană s-a dovedit a fi o dezamăgire, iar Rusia câştigă constant teren, Kievul este presat să consolideze forţele de pe linia frontului şi să acorde odihnă unităţilor obosite.

În plus, campania de recrutare pe care miza nu a dat rezultatele scontate.

În informarea sa, generalul Ostrianski a declarat că regulile de recrutare consolidate şi redistribuirea generalilor din centrele de comandă din spate către unităţile de luptă din prima linie ar permite mai multor soldaţi epuizaţi să se odihnească.

"Acest lucru va face posibilă rotaţia unităţilor care îndeplinesc sarcini de luptă în zona de luptă pentru o perioadă lungă", a spus el.

Rusia avansează de-a lungul liniei frontului din Ucraina din octombrie, iar la începutul acestei luni a deschis un nou front la nord de Harkiv.

De când a preluat funcţia de comandant-şef al armatei ucrainene, în februarie, generalul Oleksandr Sîrski a fost creditat cu faptul că a adus mai multă energie şi mai mult scop în forţele Kievului.

El vizitează în mod regulat unităţile de pe linia frontului şi este un favorit al soldaţilor ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor