Ucraina, Georgia şi Republica Moldova primesc fonduri pentru apărare defensivă din partea UE

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
A.P.
03.12.2021

Uniunea Europeană a aprobat, joi, un pachet financiar pentru consolidarea apărării Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.

Măsura survine în urma solicitărilor ţărilor beneficiare şi a fost aprobată în cadrul programului Instrumentul european pentru pace, se precizează într-un comunicat al Consiliului UE.

Sprijinul pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova „nu prevede furnizarea de echipamente concepute pentru a asigura o forţă letală”, subliniază comunicatul.

UE a oferit Kievului o finanţare de 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru „întărirea capacităţilor forţelor armate ucrainene, în special cu unităţi medicale, spitale de campanie, unităţi de genişti şi logistică”, se precizează în comunicat. De asemenea, se acordă sprijin pentru lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Georgia beneficiază de 12,7 milioane de euro iar R. Moldova a primit 7 milioane, cele două ţări fiind ajutate să îşi consolideze capacităţile de apărare şi asistenţă medicală şi logistică populaţiilor civile „în cazul unei crize sau situaţii de urgenţă”.

Instrumentul european pentru pace a fost creat în martie 2021 pentru a finanţa acţiunile externe ale UE cu implicaţii militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menţine pacea şi de a consolida securitatea şi stabilitatea la nivel internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor