Ucraina ar putea rămâne fără combustibil din cauza atacurilor ruseşti. Oficial: Toate rafinăriile de petrol sunt în impas

Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022
Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022 (Social Media)

Întreaga industrie ucraineană de rafinare a petrolului s-a oprit din cauza atacurilor cu rachete ale Rusiei, a declarat, miercuri, Iurii Vitrenko, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii naţionale pe acţiuni Naftogaz din Ucraina, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.

“Din nefericire, aceste lovituri au început, de fapt, chiar în primele zile ale războiului... Toate rafinăriile de petrol din Ucraina sunt în prezent în impas din cauza atacurilor masive şi repetate ale agresorului şi este dificil să se asigure logistica [pentru a furniza] produse petroliere pe piaţa ucraineană, ceea ce duce la lipsuri”, a precizat Vitrenko, citat de Ukrainska Pravda.

De asemenea, oficialul a enumerat condiţiile în care Naftogaz se va implica în rezolvarea problemelor legate de combustibil în Ucraina:

“Când vom avea control deplin şi o reţea de benzinării, când problema logisticii va fi rezolvată şi vom putea obţine resursele necesare pentru a crea o rezervă naţională de produse petroliere, atunci Naftogaz va putea să se implice în rezolvarea problemelor de pe piaţa carburanţilor şi va garanta stabilitatea, transparenţa şi echitatea preţurilor pe această piaţă”.

O altă problema cu care se confrunta Kievul în prezent este consolidarea sistemelor de apărare aeriană ruseşti în estul Ucrainei, ceea ce limitează din ce în ce mai mult eficienţa dronelor folosite de forţele militare ucrainene.

Acest lucru are ca efect subminarea unei capacităţi ucrainene cheie în războiul lansat de Kremlin, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War / ISW) în cea mai recentă evaluare a sa privind invazia rusă.

Totodată, Jack Detsch, de la Foreign Policy, a citat mai mulţi oficiali şi militari ucraineni anonimi, potrivit cărora forţele ucrainene au încetat în mare parte utilizarea dronelor turceşti Bayraktar, care au fost folosite cu mare efect la începutul războiului, din cauza îmbunătăţirii capacităţilor de apărare aeriană ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe