Ucraina anunţă pedepse de 5 ani de închisoare pentru oricine votează la "referendumuri fictive" de alipire la Rusia

(Captură ecran)

Începând de luna trecută, legislatorii ucraineni încearcă să pună în aplicare consecinţe severe pentru cei care participă la referendumuri sponsorizate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei, referendumuri în urma cărora pământurile cotropite ar urma să fie alipite la Rusia.

De exemplu, se încearcă să se promoveze în parlament o lege care incriminează obţinerea unui paşaport rusesc în teritoriile ocupate temporar, au raportat săptămâna trecută surse ucrainene, potrivit Yahoo News.

Posibilele pedepse propuse au inclus pierderea cetăţeniei ucrainene sau chiar pedepse lungi cu închisoarea. Dar alţi oficiali au susţinut o abordare mai blândă, având în vedere faptul că ucraineni din zonele ocupate trăiesc în condiţii speciale în care se pune problema supravieţuirii.

Însă acum, când Kremlinul vorbeşte tot mai apăsat de referendumuri care să lege de Moscova teritoriile ocupate, guvernul ucrainean şi-a reiterat disponibilitatea de a impune pedepse drastice chiar şi pentru participarea la orice vot organizat de Kremlin pentru aderarea la Federaţia Rusă.

Informaţia vine în condiţiile în care, miercuri dimineaţă, în discursul său în care a fost anunţată mobilizarea parţială, Putin a reiterat, de asemenea, determinarea de a merge mai departe cu referendumuri în regiunile RPL (autoproclamata Republică Populară Luhansk), RPD (autoproclamata Rpublică Populară Doneţk), Herson şi Zaporojie.

Ucraina a răspuns avertizându-şi cetăţenii că orice oficial care promovează sau organizează votul riscă o "pedeapsă cu închisoarea de la cinci la zece ani" - precum şi o posibilă confiscare a bunurilor de către stat şi interzicerea angajării în anumite posturi pentru o perioadă de până la 15 ani.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat marţi, pentru portalul Strana, că în prezent se ia în considerare o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru oricine este prins de autorităţile guvernamentale că participă la "referendumuri false":

"Unii avocaţi consideră că aceste acţiuni intră sub incidenţa articolului 110 partea 1 din Codul penal al Ucrainei, 'Încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei', care se pedepseşte cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare".

Ea a mai făcut apel la cetăţenii care se află în prezent în teritoriile ocupate să "plece, dacă este posibil".

Vereşciuk a fost citată în continuare după cum urmează, conform unei traduceri a declaraţiei sale din presa rusă:

"Acest lucru [poate însemna] închisoare de până la cinci ani. Aşadar, încă o dată, îi sfătuiesc cu tărie pe rezidenţii din teritoriile ocupate temporar: nu vă luaţi un paşaport [rusesc], nu mergeţi la referendumuri, nu cooperaţi cu ocupanţii şi plecaţi, dacă este posibil".

Merită menţionat că într-un proiect de lege propus săptămâna trecută în parlamentul ucrainean, proiect ce prevede pedepse pentru cei ce-şi iau paşaport rusesc, a fost adăugată o menţiune importantă: "Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar a remarcat că obţinerea unui paşaport rusesc în teritoriile ocupate temporar este justificată doar dacă o persoană încearcă astfel să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina prin Rusia şi ţările terţe", potrivit unui raport ucrainean republicat de Yahoo.