Ucraina anunţă că centrala Zaporojie a fost în pericol de "accident nuclear" sâmbătă noaptea. AIEA confirmă

Centrala nucleară de la Zaporojie (Captură ecran)
D.B.
03.12.2023

Ucraina a declarat că două linii electrice care conectează reţeaua sa de electricitate la centrala nucleară Zaporojie au fost tăiate în timpul nopţii, punând centrala în pericol de "accident nuclear", potrivit unei ştiri a The Kyiv Post.

Aflată în centrul luptelor dintre trupele de invazie ruse şi armata ucraineană, centrala a fost capturată de forţele ruse anul trecut, iar ambele părţi s-au acuzat reciproc de compromiterea siguranţei acesteia.

"Din cauza penei totale de curent, centrala nucleară a trecut la alimentarea de la 20 de generatoare diesel", a anunţat operatorul de energie nucleară din Ucraina, într-un comunicat.

Acesta a precizat că centrala a fost "la un pas de un accident nuclear şi de radiaţii" înainte ca energia electrică din afara amplasamentului să fie restabilită de Kiev.

"Situaţia a fost de fapt salvată de acţiunile prompte ale specialiştilor ucraineni care au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei de la reţeaua electrică ucraineană", a precizat acesta.

AFP nu a reuşit să verifice imediat versiunea ucraineană a evenimentelor.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă că centrala a rămas temporar fără energie electrică în timpul nopţii, spunând că a fost a opta astfel de pană de curent de la începutul conflictului.

Oficialii AIEA au monitorizat siguranţa la centrală, care necesită o întreţinere constantă pentru a preveni supraîncălzirea, şi au declarat că vor oferi mai multe detalii ulterior.

Centrala cu şase reactoare de la Zaporojie a fost zguduită de bombardamente repetate şi de atacuri cu drone de-a lungul celor 21 de luni de conflict şi a încetat să mai furnizeze energie electrică pentru reţeaua ucraineană în septembrie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor