Ucraina acuză forţele ruse de crimă de război: Ar fi împuşcat soldaţi ucraineni care se predau

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)

Oficialii de la Kiev au acuzat Moscova că a comis o crimă de război după ce un videoclip difuzat pe reţelele de socializare pare să arate mai mulţi soldaţi împuşcând doi militari ieşiţi dintr-un adăpost şi care se predau, informează Reuters.

Videoclipul neverificat arată un soldat care iese dintr-o vizuină de pe câmpul de luptă cu mâinile ridicate şi apoi zace la pământ. Un al doilea soldat iese poticnindu-se şi, de asemenea, se culcă. Trupele ruseşti par apoi să deschidă focul, iar înregistrarea video se încheie.

"Videoclipul arată un grup de persoane în uniforme ruseşti care împuşcă, de la mică distanţă, doi militari neînarmaţi, în uniforma Forţelor Armate ale Ucrainei, care se predau", a declarat Biroul Procurorului General al Ucrainei.

Sursa citată transmite că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea, data sau locaţia clipului video, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Rusia neagă comiterea de crime de război în timpul războiului său de 21 de luni din Ucraina. Kievul spune că Rusia încalcă în mod regulat regulile de război.

"Executarea celor care se predau este o crimă de război! Astăzi, a apărut online o înregistrare video cu execuţia de către militarii ruşi a soldaţilor ucraineni care s-au predat ca prizonieri.

Aceasta este o altă încălcare a Convenţiilor de la Geneva şi lipsă de respect pentru dreptul umanitar internaţional", a declarat sâmbătă seara târziu, pe platforma de mesagerie Telegram, ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ.

Deepstate, un popular blog ucrainean de război care a postat clipul video, a declarat că imaginile au fost filmate în apropiere de Stepove, pe linia frontului Avdiivka, în regiunea Doneţk.

Procuratura Generală a declarat că incidentul a avut loc în districtul Pokrovsk, o zonă mare din regiunea Doneţk, care se află în apropiere de Avdiivka, locul unora dintre cele mai aprige lupte din ultimele săptămâni.

Oleksandr Shtupun, un purtător de cuvânt al comandamentului militar ucrainean Tavria, a declarat pentru site-ul de ştiri Ukrainska Pravda că înregistrarea video este o "confirmare flagrantă" a faptului că Rusia încalcă zilnic regulile războiului.

În martie, un lunetist ucrainean a fost văzut împuşcat mortal într-o înregistrare video după ce a spus în mod sfidător "Glorie Ucrainei" sau "Slava Ucrainei", o frază care a căpătat o semnificaţie specială ca salut public obişnuit de la începutul războiului.