Ucraina a câştigat concursul Eurovision 2022

Trupa muzicală ucraineană Kaluş Orchestra, pe scena Eurovision 2022
Trupa muzicală ucraineană Kaluş Orchestra, pe scena Eurovision 2022 (Youtube - captură ecran)

Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision, care a avut loc sâmbătă seară la Torino, în Italia. Cu un val de susţinere din partea publicului european, care a votat prin telefon, piesa "Stefania", interpretată de Kaluş Orchestra, s-a clasat pe primul loc în pofida faptului că Marea Britanie, Spania şi Suedia au avut rezultate bune la voturile preliminare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat victoria, a treia a Ucrainei de la debutul său la Eurovision în 2003, şi a declarat că "vom face tot ce ne stă în putinţă" pentru a găzdui într-o zi concursul în oraşul portuar Mariupol. El a subliniat "Mariupol ucrainean. Liber, paşnic, reconstruit!"

"Sunt sigur că acordul nostru victorios în lupta cu inamicul nu este departe", a spus Zelenski într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Vă rog să ajutaţi Ucraina, Mariupol. Ajutaţi Azovstal chiar acum", a strigat solistul Oleh Psiuk pe scenă, după ce trupa a interpretat piesa. Ulterior, el a declarat, într-o conferinţă de presă, că oamenii pot ajuta prin "răspândirea de informaţii vorbind despre acest lucru, ajungând la guverne pentru a ajuta".

Piesa câştigătoare, care îmbină rap-ul cu elemente de muzică populară ucraineană, a fost scrisă iniţial în onoarea mamelor grupului. Ulterior, grupul l-a rededicat tuturor mamelor din Ucraina, deoarece versuri precum "Întotdeauna voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse" au găsit o nouă rezonanţă. Cei şase bărbaţi care alcătuiesc grupul au trebuit să primească permise speciale pentru a părăsi Ucraina şi a călători în Italia în timpul războiului.

Rusia nu a concurat, fiind exclusă de către organizator, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), din cauza invaziei Ucrainei, care a început la 24 februarie.

Ewan Spence de la Eurovision Insight Podcast a declarat pentru The Guardian că "pe parcursul săptămânii, cântăreţii, radiodifuzorii au fost cu mândrie alături de Kalush Orchestra şi de Ucraina. Acest lucru va rămâne întotdeauna ca o victorie la Eurovision; dar înseamnă mult mai mult. Este cel mai măreţ gest de dragoste faţă de poporul ucrainean din fiecare colţ al fiecărei ţări din Europa şi nu numai".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură