Turcia se opune aderării la NATO a Suediei şi Finlandei. Reacţia Statelor Unite

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Administraţia Biden lucrează pentru "a clarifica" poziţia Turciei cu privire la aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a solicita aderarea la NATO, a transmis secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a adăugat că cele două state nordice se bucură de "un sprijin larg" din partea membrilor alianţei.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a reiterat că SUA ia măsuri pentru a "înţelege mai bine" poziţia Turciei conduse de Erdogan.

"Turcia este un aliat apreciat al NATO; asta nu s-a schimbat. Ei au fost implicaţi şi au ajutat în încercarea de a deschide dialogul între Rusia şi Ucraina şi au oferit asistenţă Ucrainei. Deci, nimic nu se schimbă în ceea ce priveşte statutul lor în NATO", a afirmat oficialul american.

Potrivit Reuters, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că nu este posibil ca Turcia, membră NATO, să sprijine planurile Suediei şi Finlandei de a adera la pact, având în vedere că ţările nordice "găzduiesc multe organizaţii teroriste".

Comentariile păreau să fie îndreptate împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, pe care Turcia îl consideră o organizaţie teroristă. Suedia are o mare comunitate kurdă pe teritoriul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe