Turcia se opune aderării la NATO a Suediei şi Finlandei. Reacţia Statelor Unite

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Administraţia Biden lucrează pentru "a clarifica" poziţia Turciei cu privire la aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a solicita aderarea la NATO, a transmis secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a adăugat că cele două state nordice se bucură de "un sprijin larg" din partea membrilor alianţei.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a reiterat că SUA ia măsuri pentru a "înţelege mai bine" poziţia Turciei conduse de Erdogan.

"Turcia este un aliat apreciat al NATO; asta nu s-a schimbat. Ei au fost implicaţi şi au ajutat în încercarea de a deschide dialogul între Rusia şi Ucraina şi au oferit asistenţă Ucrainei. Deci, nimic nu se schimbă în ceea ce priveşte statutul lor în NATO", a afirmat oficialul american.

Potrivit Reuters, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că nu este posibil ca Turcia, membră NATO, să sprijine planurile Suediei şi Finlandei de a adera la pact, având în vedere că ţările nordice "găzduiesc multe organizaţii teroriste".

Comentariile păreau să fie îndreptate împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, pe care Turcia îl consideră o organizaţie teroristă. Suedia are o mare comunitate kurdă pe teritoriul său.