Turcia îşi continuă încercările de a deveni membru al UE

Oficialii principali ai Uniunii Europene (UE) s-au întâlnit cu omologii lor turci la Istanbul, într-un ultim efort de a reenergiza aderarea şovăitoare a Turciei, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
11.06.2012

Oficialii principali ai Uniunii Europene (UE) s-au întâlnit cu omologii lor turci la Istanbul, într-un ultim efort de a reenergiza aderarea şovăitoare a Turciei, potrivit unui raport VOA.

Încă există entuziasm pentru aderarea Turciei, dar rămân unele obstacole mari. Sub banner-ul dialogului turco-UE, şeful UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a lăudat importanţa regională a Turciei şi cooperarea în creştere a naţiunii cu restul Europei.

Ashton a lăudat faptul că Turcia găzduieşte în prezent peste 20.000 de refugiaţi sirieni şi "două întâlniri care încearcă să rezolve criza diplomatică din programul iranian de energie nucleară".

În acest context, Bruxelles-ul a lansat luna trecută o agendă pozitivă pentru revitalizarea ofertei Ankarei de a adera la UE.

În prezent, oferta sa rămâne îngheţată din cauza faptului că anumite ţări membre ale UE blochează cerinţele pe care Turcia trebuie să le îndeplinească pentru a se alătura uniunii. Pentru a depăşi impasul, iniţiativa agendei pozitive are drept scop deschiderea unor discuţii informale cu privire la ceea ce blochează aderarea Turciei.

În cadrul întâlnirii de joi de la Istanbul, au avut loc discuţii privind reducerea restricţiilor de viză pentru intrarea turcilor în UE, acesta fiind un punct major de dispută între Ankara şi Bruxelles. Deşi ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a salutat manevra, ea a ridicat un alt punct de tensiune cu UE.

Davutoglu a declarat că atunci când Cipru îşi va asuma preşedinţia Uniunii Europene în luna iulie, Turcia va continua să coopereze cu UE, dar nu va participa la niciun eveniment prezidat de Cipru.

Cipru este divizat între ciprioţii turci şi greci, iar Ankara refuză să recunoască partea separată a Ciprului ca o naţiune suverană. Acest litigiu reprezintă o problemă principală care împiedică oferta Ankarei de aderare la UE.

Cu toate acestea, observatorii susţin că în ciuda numeroaselor probleme cu care se confruntă oferta Ankarei de aderare la UE, importanţa crescândă a Turciei în regiune înseamnă că Bruxelles-ul încă este interesat de menţinerea activă a aderării Turciei la UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor