Tudorel Toader, despre procurorul general Lazăr: La fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat nemulţumit de unele dintre poziţiile exprimate de procurorul general Augustin Lazăr, care, susţine el, n-ar fi "pe frecvenţa legii în vigoare" şi nici pe "frecvenţa" lui.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul general Augustin Lazăr a avut poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare, a afirmat marţi, într-un interviu acordat DC News, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a adăugat că "la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării".

"Cu domnul Lazăr mă cunosc de multă vreme, dinainte să fie procuror general şi eu ministru al Justiţiei. E adevărat că în epoca aceea colaboram pe linie academică, astăzi sau de când este procuror general şi eu ministru colaborăm instituţional, în cadrul autorităţii judiciare. Colaborăm instituţional. Sigur că de-a lungul timpului, cred că a trecut un an şi ceva, a avut poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare, nu pe frecvenţa mea", a declarat Tudorel Toader.

Drept exemplu, ministrul Justiţiei a amintit de schimbul de opinii care a avut loc în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pe tema revocării procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Când spunea, spre exemplu, la CSM, a acreditat ideea faptului că evaluarea pe care am făcut-o eu, în baza căreia am declanşat procedura de revocare (a şefei DNA - n.r.), ar fi nelegală pentru că un regulament al CSM prevede o altă metodologie. Or, eu i-am răspuns atunci: regulamentul CSM nu poate să modifice prevederea legii. Dacă legea stabileşte criterii, competenţe, proceduri, eu mă opresc la lege, nu mă cobor la regulament, care contrazice legii din bunul motiv că un regulament nu poate să se abată de la lege, nu poate să o modifice. Chiar atunci eram unul lângă altul în CSM şi l-am întrebat dacă afirmaţia este documentată sau nu. În sfârşit, nu conta răspunsul, că oricum avea partipriurile domniei sale. (...) Vă dau un răspuns de principiu, general valabil: la oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării", a precizat Tudorel Toader.

Jurnalistul Bogdan Chireac, care îl intervieva, a insistat să afle dacă ar trebui să înţelegem din declaraţiile sale că urmează ca Lazăr să fie supus evaluării.

"Mă repet: la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării", a fost replica lui Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne