Tu cât timp rezişti fără oxigen? (Video)

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi
Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi (Epoch Times România)

Un grup de tineri au pus următoarea întrebare edililor oraşului Iaşi: Tu cât timp rezişti fără oxigen? Experimentul lor social a luat naştere în urma deciziei luate de primarul oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita, de a tăia teii din centrul oraşului şi înlocuirea lor cu salcâmi japonezi pitici.

Acţiunea tinerilor a fost începută în colaborare cu grupul civic „Iaşul iubeste teii” în cadrul festivalului „PERFORM Iaşi”. Iniţial experimentul a avut loc în incinta primăriei, dar apoi s-a mutat în spaţii publice din Iaşi.

Ceea ce s-a întâmplat cu arborii din Iaşi a devenit de notorietate la nivel naţional, după ce, în 2013, administraţia publică condusă de Gheorghe Nichita a tăiat teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare. În locul copacilor care aveau câteva zeci de ani au fost plantaţi salcâmi japonezi. Pe acest fundal a apărut comunitatea ”Iaşul iubeşte teii” care luptă pentru replantarea de tei pe bulevard, dar şi împotriva abuzurilor pe care le face administraţia locală, aşa cum a fost şi cazul arborilor din Parcul Expoziţiei şi din Grădina Copou. În urma presiunii publice, reprezentanţii primăriei Iaşi au recunoscut că situaţia creată a fost o “greşeală” de comunicare şi de procedură şi astfel au fost salvaţi de la tăiere peste 500 de copaci.