Trei urşi, împuşcaţi mortal după ce au pătruns în intravilanul oraşului Miercurea Ciuc. Viceprimarul: Mama lor i-a crescut cerşetori

Urs (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
22.05.2024

Trei urşi tineri au fost ucişi prin împuşcare, în noaptea de marţi spre miercuri, în oraşul Miercurea Ciuc, din Harghita, autorităţile afirmând că au fost nevoite să recurgă la această soluţie pentru că animalele au devenit un pericol pentru cetăţeni după ce, mai multe zile, au pătruns în interiorul municipiului şi nu au putut fi alungate sau capturate.

Printr-un apel la 112, autorităţile au fost informate seara trecută că urşii s-au aflat din nou în apropierea caselor, fiind puse în aplicare, fără succes, toate măsurile premergătoare soluţiei finale.

"În ultima săptămână, înainte de Rusaliile catolice, dar şi după, trei urşi ne-au îngreunat viaţa în zona Şumuleu. Acum două nopţi au intrat în intravilanul municipiului unde erau mai multe case şi timp de şase ore am încercat, fără succes, să îi capturăm. Am reuşit în cele din urmă să îi alungăm, dar ieri seară, în jurul orei 20, am primit din nou un apel 112 legat de prezenţa celor trei urşi pe o stradă, în apropierea casei Fodor. Ne-am deplasat împreună cu Poliţia, Jandarmeria, Ambulanţa şi aşa mai departe şi am constatat că cei trei urşi se aflau acolo, au încercat să intre în casă, au golit tomberoanele, au căutat de mâncare şi nu au vrut să plece cu niciun chip, nici când au pornit sirenele.

Aşa că am chemat Asociaţia Vânătorilor Szilos cu care avem contract pentru astfel de situaţii şi pe medicul veterinar şi am încercat din nou alungarea urşilor, dar ei şi-au continuat drumul pe altă stradă, iar când au ajuns la pârtia de schi, pur şi simplu, nu au mai vrut să plece (...) În final, după o acţiune de peste două ore, comisia a luat decizia de a-i extrage. Nici după prima împuşcătură ceilalţi doi urşi nu au plecat, aşa că vânătorul a fost nevoit să îl împuşte şi pe al doilea, iar apoi şi pe cel de al treilea", a declarat viceprimarul municipiului Borş Bela, pentru Agerpres.

Potrivit viceprimarului a fost vorba de trei urşi tineri, în vârstă de aproximativ 3 ani, care "în urmă cu 3-4 săptămâni au fost despărţiţi de mama lor".

"Din păcate, au fost crescuţi în aşa fel încât să îşi procure mâncarea din tomberoane, din curţile sau din casele oamenilor. Mama lor i-a crescut cerşetori", a adăugat el.

De asemenea, Borş Bela a mai spus că nu e uşor să iei decizia de a împuşca un animal, dar sunt situaţii limită, cum a fost aceasta, în care nu există altă opţiune:

"Pur şi simplu nu am avut altă opţiune, am fost nevoiţi să luăm această decizie. Nu e uşor să iei astfel de decizii, impactul emoţional şi psihic este foarte puternic, dar siguranţa cetăţenilor este pe primul loc. Noi am respectat întocmai ce spune legea: am încercat alungarea lor, am încercat tranchilizarea, iar ultima opţiune a fost extragerea prin împuşcare", a menţionat acesta.

Totodată, viceprimarului a afirmat că numărul urşilor a crescut considerabil în ultima perioadă, iar localnicii primesc zilnic mesaje RO-Alert privind prezenţa lor în intravilanul localităţii.

La rândul ei, Jandarmeria Harghita a precizat că anul acesta a primit peste 100 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112 pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite de oameni, dintre care 13 numai în ultima săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor