Trei cazuri de experienţe extracorporale în care oamenii au văzut imagini incredibile, verificate ulterior de cei vii

Fată, cer înstelat
Fată, cer înstelat (Pixabay)

Unele persoane care au fost în pragul morţii povestesc că şi-au părăsit corpul fizic, că uneori pluteau şi observau scene în vecinătatea lor, sau chiar locuri mai îndepărtate. Ocazional, ceea ce au descris a putut fi verificat după aceea; cercetătorii experienţelor din apropierea morţii (NDE), care au dorit să verifice sau să respingă acest lucru, au încercat să determine dacă persoana respectivă ar fi putut vedea aceste lucruri fără să îşi părăsească sinele corporal.

Atunci când sunt verificate astfel de mărturii, ele constituie dovezi puternice că astfel de experienţe mistice nu sunt simple halucinaţii. Cazurile în care relatările experimentatorilor sunt verificabile sunt cunoscute sub numele de "percepţii adevărate". Unele includ nu numai scene trăite în lumea obiectelor fizice, ci şi conversaţii sau întâlniri cu fiinţe din alte planuri, care îi spun experimentatorului lucruri care se dovedesc a fi adevărate.

Iată trei cazuri de percepţii adevărate înregistrate, extrase dintr-un volum de zeci de cazuri compilate de Jan Holden, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul experienţelor din apropierea morţii (International Association for Near-Death Studies - IANDS) şi cercetător NDE de o perioadă îndelungată. Deşi cele trei sunt remarcabile, multitudinea cazurilor care au fost adunate în ultimii 100 de ani şi anterior fac ca cercetarea asociată să fie mult mai convingătoare.

1. Pacientul observă un obicei neobişnuit al medicului

Al Sullivan şi-a menţionat experienţa la o întâlnire a filialei din Connecticut a IANDS în 1990, la doi ani după ce a fost raportată NDE. În timpul unei operaţii de bypass coronarian de urgenţă la Spitalul Hartford din Connecticut, a avut o senzaţie clară de părăsire a corpului. El a relatat că "s-a ridicat într-un loc asemănător unui amfiteatru" şi că a văzut ceea ce părea a fi o scenă din altă lume. El i-a văzut pe cumnatul şi pe mama lui care muriseră. A putut să se uite înapoi în această lume materială şi să-şi vadă corpul cu pieptul deschis şi inima expusă.

"Am putut să-l văd pe chirurgul meu, care cu puţin timp în urmă îmi explicase ce avea de gând să facă în timpul operaţiei. Părea oarecum nedumerit", a spus el. "Mi s-a părut că dădea din coate ca şi cum ar fi încercat să zboare".

Această parte a relatării a fost cea care l-a surprins pe cardiologul lui Sullivan, Dr. Anthony LaSala, care respinsese restul poveştii ca fiind o halucinaţie indusă de medicamente. Dr. Hiroyoshi Takata avea într-adevăr obiceiul de a "da din coate", aşa cum a descris Sullivan, pentru a direcţiona personalul medical şi a evita să atingă ceva după ce se spăla.

Cercetătorul NDE Dr. Bruce Greyson a vorbit cu Dr. LaSala şi Dr. Takata în 1997, pentru a verifica sau respinge această relatare. Dr. Takata a recunoscut că avea acest obicei. Dr. LaSala a confirmat că Sullivan îi spusese această poveste şi că faptul că Dr. Takata dădea din coate era neobişnuit - şi nu văzuse aşa ceva şi la alţi chirurgi. Greyson a spus că Sullivan nu ar fi putut vedea acest lucru după ce şi-ar fi făcut efectul anestezia şi el era, după toate aparenţele, inconştient.

2. A aflat informaţii despre moartea unui frate înainte de a primi vestea

O altă percepţie adevarată provine dintr-o colecţie de eseuri publicate în 1882. Francis Power Cobbe a amintit următorul caz în cartea sa "The Peak in Darien", la pagina 297:

"O doamnă muribundă, care arăta ca şi cum avea o surpriză plăcută, a vorbit despre faptul că a văzut, unul după altul, trei dintre fraţii ei care muriseră de mult timp, iar apoi, se pare că l-a mai recunoscut şi pe cel de-al patrulea frate, despre care cei prezenţi credeau că încă mai trăieşte în India. Asocierea numelui acestuia cu cel al fraţilor morţi a stârnit spaimă în mintea uneia dintre persoanele prezente, astfel încât aceasta a ieşit în grabă din încăpere. După un timp, s-au primit scrisori care anunţau moartea fratelui din India, care avusese loc cu ceva timp înainte ca sora sa muribundă să pară că-l recunoaşte."

Cercetătorii NDE au compilat acest lucru împreună cu alte cazuri în care un deces este observat prin circumstanţe extraordinare înainte de a primi vestea în timpul vieţii de zi cu zi.

3. Victima unui accident de avion vede ce nu putea să vadă din locul în care se afla corpul său

Această relatare susţine că un ofiţer medical, Dr. X, staţionat în Franţa în timpul Primului Război Mondial, zbura pentru a ajuta un pilot rănit. La scurt timp după decolare, avionul s-a prăbuşit. Locul prăbuşirii nu putea fi văzut de la hangare, iar hangarele nu puteau fi văzute de la locul prăbuşirii, deoarece erau separate de creasta a două pante.

Cuvintele doctorului au fost relatate de regretatul locotenent-colonel Frederick John Marrian Stratton, fost profesor de astrofizică la Universitatea Cambridge Stratton, într-un articol din 1957 intitulat "O experienţă de ieşire în afara corpului fizic combinată cu percepţie extrasenzorială", publicat în Journal of the Society for Psychical Research.

El a scris: "În timp ce mă aflam deasupra corpului meu, nu mi s-a părut deloc ciudat faptul că puteam vedea ... o serie de activităţi desfăşurate în hangare ... Ambulanţa Crossley Tender a pornit din hangarul în care era adăpostită. La o distanţă de o maşină sau o maşină şi jumătate în afara hangarului, motorul s-a oprit, iar eu l-am văzut pe şofer sărind şi trăgând de maneta de pornire. Apoi a mers repede înapoi la scaunul şoferului şi a pornit spre accidentul de pe creastă.

"În timp ce se petrecea acest mic episod, asistentul meu medical ieşise în grabă din unitatea medicală din apropiere şi a mers în partea din spate a ambulanţei. Ambulanţa s-a oprit apoi din nou, dar de data aceasta a fost infirmierul medical cel care s-a grăbit afară şi să intre în unitatea medicală, a ieşit cu ceva şi s-a grăbit din nou în ambulanţă, care şi-a reluat de două ori călătoria întreruptă."

Dr. X a povestit acest lucru comandantului său de la spital după ce şi-a revenit suficient de bine şi şi-a dat seama de semnificaţia celor văzute. Ofiţerul a înregistrat afirmaţiile, le-a verificat şi a constat că, de fapt, călătoria ambulanţei începuse în acest fel.

Până la momentul în care Stratton a investigat acest caz, comandantul şi alte persoane care ar fi putut reconfirma informaţia ori muriseră, ori nu au putut fi depistate, au scris Bruce Greyson, Ian Stevenson şi Emily Williams Cook într-un articol publicat în Journal of Scientific Exploration în 1998, intitulat "Există experienţe din apropierea morţii care să ofere dovezi privind supravieţuirea persoanei după moarte?"