Transnistria se confruntă cu probleme economice

Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a convocat, în zilele de odihnă trecute, o consfătuire cu membrii guvernului transnistrean, avînd ca subiect principal situaţia economică din regiune şi metodele de minimizare a efectelor negative.

Astfel, potrivit lui Şevciuk, în primele şase luni ale anului, încasările de venituri "la stat" au constituit 1,142 mlrd. ruble transnistrene ($82,1 mil.), iar suma cheltuielilor efectuate a fost mai mare cu 300 mil. ruble ($107 mil).

Cheltuielile au depăşit veniturile în majoritatea covârşitoare a raioanelor şi oraşelor din Transnistria, cu excepţia Tiraspolului. Liderul transnistrean a relevat situaţia dificilă la capitolul achitarea pensiilor.

El a afirmat că situaţia din Ucraina a condiţionat reducerea activităţilor unei serii de întreprinderi transnistrene, iar impactul crizei din Ucraina "este esenţial pentru economia transnistreană".

În şedinţă s-a anunţat că Guvernul a elaborat un complex de măsuri nepopulare, dar forţate, care derivă din situaţia creată şi din posibilităţile financiare curente. În condiţiile deficitului acut de fonduri, s-a propus modificarea finanţării salariilor, cu respectarea normelor din Codul muncii, inclusiv trecerea la săptămîna de lucru redusă.

De asemenea, regiunea transnistreană beneficia de resurse financiare din Rusia, din care se plăteau adaosurile lunare la pensiile beneficiarilor din regiune. Potrivit lui Şevciuk, fondurile respective vor sosi în Transnistria la începutul săptămînii curente.