Traian Băsescu: La Summitul de la Chicago se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că printre elementele de interes major pentru România ce vor fi discutate la Summitul NATO de la Chicago se află şi situaţia din Afganistan, precizând că se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO.
Epoch Times România
18.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că printre elementele de interes major pentru România ce vor fi discutate la Summitul NATO de la Chicago se află şi situaţia din Afganistan, precizând că se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO.

 

"Agenda Summitului are câteva elemente de interes major pentru noi. Principalul punct este Afganistanul şi aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ce urmează după tranziţie. În ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întreg teritoriul Afganistanului să fie sub controlul Kabulului. Nu în ultimul rând, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului", a precizat şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, Summitul de la Chicago este cel mai important eveniment al NATO din acest an.

"Summitul se desfăşoară într-un context destul de dificil. În primul rând, legat de constrângerile bugetare ale tuturor celor 28 de membri NATO, constrângeri bugetare legate de criza economică. Şi, nu în ultimul rând, contextul legat de situaţia din Orientul Mijlociu, Siria, tensiunile israeliano-iraniene, Nordul Africii. Deci, tensiuni majore la frontierele NATO", a mai spus Băsescu.

Potrivit preşedintelui, Summitul de la Chicago va prilejui o analiză a progreselor făcute în raport cu Summitul de la Lisabona, când s-a stabilit noul concept strategic pentru secolul 21.

"Dacă vă aduceţi aminte, unul dintre elementele de noutate ale noului concept strategic a fost decizia NATO de a se implica dincolo de frontierele statelor NATO, atunci când securitatea statelor membre NATO este periclitată, este pusă la îndoială sau la încercare", a adăugat Băsescu.

El a precizat că principalele obiective ale Summitului de la Chicago au în vedere două aspecte majore, cel legat de reconfirmarea solidarităţii aliaţilor şi cel referitor la afirmarea capacităţii NATO de a acţiona ca actor principal pe scena internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor