Traian Băsescu: "La referendum, românii le-ar putea da o lecţie, chiar dacă sunt supăraţi pe mine..."

Traian Băsescu a declarat marţi seară că partizanii suspendării sale sunt Dan Voiculescu (PC), Liviu Dragnea (PSD) şi Viorel Hrebenciuc (PSD), despre care preşedintele suspendat a spus că l-au "împins din spate" pe Victor Ponta, ca să înceapă demersurile din această vară. Totodată, despre social-democratul Ilie Sârbu, preşedintele suspendat a că a devenit "turbat, pentru a-şi vedea ginerele cu toată puterea în braţe".
Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
17.07.2012

Traian Băsescu a declarat într-un interviu acordat marţi seară că partizanii suspendării sale sunt Dan Voiculescu, Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc, despre care preşedintele suspendat spune că l-au "împins din spate" pe Victor Ponta să înceapă demersurile din această vară. Totodată, despre social-democratul Ilie Sârbu, preşedintele suspendat a că a devenit "turbat, pentru a-şi vedea ginerele cu toată puterea în braţe".

Astfel, preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a nominalizat pe liderii PSD Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc şi pe preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, ca fiind cei care au instrumentat din umbră acţiunea demarată acum două săptămâni de suspendare a sa din funcţie, relevă România TV.

"Liviu Dragnea, Dan Voiculescu şi Viorel Hrebenciuc l-au împins pe Victor Ponta. Ei au fost partizanii suspendării de la bun început. Şi mai adăugaţi pe cineva, tata socru (Ilie Sârbu, n.r.). El a devenit turbat. Voia să-şi vadă ginerele cu toată puterea în braţe. Victor Ponta a fost reţinut în primă fază, dar ei au fost marii susţinători ai procesului de suspendare.

Dar nu sunt ei vinovaţi. Vorbim de responsabilitatea unor oameni politici. Eu i-am adus la guvernare, i-am dat lui Victor Ponta funcţia de prim ministru, deci am mers pe principiul de coabitare. Oamenii ăştia n-au realizat responsabilitatea guvernării. Au pus mâna pe justiţie", a precizat Traian Băsescu la România TV.

El a precizat însă că, în opinia sa, Voiculescu este cel mai "cinstit" dintre cei trei.

"Dan Voiculescu măcar a fost cinstit. Spre deosebire de toţi ăştia, măcar este un adversar cinstit. El şi-a pus trusturile media de 7 ani pe mine pentru denigrare. A fost singurul care acum două luni a spus că vrea să fiu suspendat. A dat 60 de zile, s-a produs în 59. Mai mult respect am pentru el, care spune că "Ăsta e interesul meu", decât pentru ceilalţi care spun că sunt pentru interesul naţional.

El are interese personale: bani, influenţă, să-şi salveze pielea de la puşcărie. El spune că nu mă interesează altceva decât să fur în continuare de la stat şi să-mi apăr pielea în faţa justiţiei. Mult mai cinstit decât ăştia care vor să destabilizeze politic ţara. Măcar Voiculescu spune că nu dă doi bani pe interesul naţional. El plăteşte oameni să lupte împotriva interesului naţional", a mai spus Traian Băsescu.

Alte declaraţii, în rezumat

- "Parlamentarul este liber cugetător, scrie în Constituţie, nu poţi să-i impui un comportament. Parlamentarul este liber în acţiunea lui politică, nu are obligaţie nici măcar faţă de partidul sub sigla căruia a candidat. Nu poţi să dai o lege împotriva Constituţiei, trebuie să o modifici, dar principiul rămâne. În nicio constituţie din lumea civilizată, parlamentarul nu este constrâns la o anumită acţiune politică. Constituţia garantează libertatea de acţiune politică oricărui parlamentar, este un principiu fundamental în toate democraţiile. Sunt şi partide care au trecut prin momente dificile şi oameni care au rămas acolo. Dar la fel de mulţi sunt şi cei care se duc conform dictonului Patria îmi este unde mi-e bine.

- La Gabriel Oprea şi UDMR ăsta este interesul naţional acum, stabilizarea ţării. Îmi pare rău doar pentru că alături de oamenii ăştia am trecut ţara prin criză. Nu a fost uşor nici pentru UNPR, nici pentru UDMR, să stea alături de PDL. Nu ştiu de ce au stat când a fost mai greu şi acum au plecat.

- Nu am nimic cu ziariştii de teren, sunt amărâţi... şi mă înţeleg bine cu ei. Dar cei de tip Morsă Competentă şi acel fost pastor de la Antena 3 (Mihai Gâdea, n.r.) şi Radu Tudor sunt la fel de responsabili ca polticienii, pentru ca ei mint. Să nu arăţi adevărul unde au dus oamenii ăştia ţara - Ponta, cu Crin Antonescu şi cu cei 256 de parlamentari, au dus ţara într-o lipsă de credibilitate formidabilă - este o lipsă de responsabilitate. Telespectatorii sunt minţiţi. Atât pastorul de la Antena 3, cât şi Chirieac, cât şi Radu Tudor ştiu bine ce fac, ei continuă să mintă pe banii lui Voiculescu. Nu sunt nevinovaţi, sunt parte a ceea ce se întâmplă în România acum, procesul de izolare. Se bat cu pumnii în piept "ţărişoara mea", dar i-au făcut cel mai mare rău posibil.

Un scenariul posibil este ca eu să pierd referendumul, să îmi iau bocceluţa şi să plec acasă. Pentru România urmează trei luni de campanie prezidenţială. Suportă ţara asta aşa ceva? Când obiectivul major era stabilitate, dar ai creat instabilitate, mai suportă ţara asta trei luni de instabilitate politică?

- Eu le-am dat toată încrederea, le-am dat guvernarea, ce să le mai fac? Nu eu i-am interesat. Aţi văzut că domnul de la CSM, George Bălan, deja împărţea funcţii. Aţi văzut că în discuţiile lor spuneau că nu pot face nimic până nu se schimbă preşedintele. Şi atunci, puşcăriabilii au hotărât - "de ce să aşteptăm un an, un an şi ceva?".

- Liderii USL fac declaraţii tot mai naţionaliste, dar ei pun sub semnul întrebării tocmai valorile naţionale. Datorită lor, noi putem circula liberi în Europa, putem munci în afară ţării, primim bani pentru agricultură, pentru că eşti în club. Pentru că în momentul în care te izolezi de valorile clubului, rămâi, dar ţi se închid uşile.

- Când oamenii ăştia au înţeles că premierul a emis OG împotriva Constituţiei, cum credeţi că vor discuta cu el liderii europeni? Actuala conducere a statului român nu este un partener de încredere.

- Am încercat o variantă în care să discutăm despre amânarea oricărei decizii neplăcute pe MCV până la terminarea referendumului, în discuţia mea cu lideri europeni. Raportul pe MCV ne-ar fi permis intrarea în Schengen, care a fost unul dintre obiectivele majore. Nu amestecăm ce s-a întâmplat în ultimele zile cu munca pe cinci ani. M-aş fi simţit eu rău dacă toată această muncă de cinci ani n-ar fi fost recunoscută. Nu putem spune că mai avem aceeaşi justiţie ca la intrarea în UE. Ar fi fost nedrept să se amestece lucrurile.Eu ştiu ce trebuie făcut, dar nu spun eu, trebuie să spună Ponta şi Antonescu. Pentru că nimeni nu punea sub semnul întrebării criteriile de la Copenhaga. Ei au demonstrat că abordările lor sunt de anii 90. Au împins România înapoi cu vreo 10 ani prin ceea ce au făcut.

- Şi alţii au făcut abuzuri, dar nimeni cum au făcut ei. Toţi s-au oprit în faţa regulilor Parlamentului, a prevederilor constituţionale. Dar nimeni nu a spus "îl schimb pe preşedintele Camerei Deputaţilor, pe cel al Senatului". Totul a venit din disperarea de a pune mâna pe justiţie. Ei vor să-l scape pe Voiculescu de puşcărie. Nu ne mai putem minţi. Dacă ne minţim şi stăm delicat în vârful limbii să nu-i mai atingem cumva pe corupţi... Voiculescu este unul... Fenechiu de ce credeţi că ţipă? Are dosar penal. Chiuariu de ce ţipă? Voicu? Are dosar penal. Eu am numărat 20 de parlamentari care au dosare penale. Ăsta e jocul în numele căruia au compromis România. De asta trebuie să-i bat la referendum, nu pentru mine. Eu am stat 8 ani pe scaunul ăla şi e un scaun tare incomod, dar vreau să revin la Cotroceni pentru a face ca România să-şi reia mersul înainte în procesul de integrare şi numirile de la Justiţie să se facă corect şi cu oameni tip Morar, Kovesi, care n-au dezamăgit. Au fost o echipă de oameni care au vrut să facă justiţia să funcţioneze. Trebuie magistraţi cinstiţi

- Atitudinea lui Titus Corlăţean este mult prea brutală în raport cu justiţia. Au pus problema să înlocuiască judecătorii Curţii Constituţionale, asta spune ceva despre cum gândeşte un om. A fost o reacţie internă şi cea a UE. Dacă nu ar fost acestea, la câtă minte are Corlăţean ar fi făcut-o.

Eu am avut o problemă în relaţia cu PDL, îmi reproşau că sunt prea multe arestări de la PDL. Au mârâit şi ştiu discuţiile din teritoriu, că "ce face preşedintele, ne arestează pe toţi până termină mandatul?". Au fost şi acolo destule incidente şi a fost această mârâială şi în PDL, dar au fost mult mai mulţi, şi primul a fost preşedintele partidului din vremea aia care a spus "nu putem discuta". Cine îşi imaginează că un preşedinte poate să sune la un procuror sau la un judecător să ceară o anumită abordare, nu ştie pe ce lume trăieşte şi unde a ajuns România. Povestea asta nu mai funcţionează în România. Există un singur mare risc când ai un preşedinte care e subordonat intereselor de partid. Trebuie să devină sluga Parlamentului ca să nu fie suspendat şi, dacă devine slugă, are grijă să numească în funcţiile cheie din justiţie oameni recomandaţi de partid. Dacă preşedintele nu-şi asumă independenţa desemnărilor, independenţa de sugestiile din partid - pentru că şi eu am avut sugestii, numirea lui Morar la DNA a făcut să explodeze pe unii din fostul meu partid, toţi au spus că îi vânez. Pentru mine faptul că omul acela era la putere şi procurorul anonim de la Cluj, Morar, a avut curaj să-i pună cătuşele, a fost un semn că omul ăsta e de încredere. Trebuie oameni care nu vor să facă o carieră pe baza suportului politic.

- Regretul meu enorm este că nişte politicieni iresponsabil au rupt echilibrul României şi o împing spre izolare faţă de regulile clubului. În rest, nu e o bucurie să fii şeful unui stat în timp de criză. În acelaşi timp, există o realitate - în momentul de faţă, România nu are un om politic mai experimentat care să poată trece ţara de criză. Lovitura asta de stat mascată în legi şi ordonanţă, aproape militară, dar fără militari, a făcut ca marea problemă să fie să demonstrăm că România este stat de drept. Va lua timp, pentru că s-a dovedit cât de şubred a fost statul doar la o acţiune a unei majorităţi care îşi dorea un lucru mic.

- Ei n-au vrut să destabilizeze statul, ci să pună mâna pe justiţie. Ei au vrut un lucru mic. Să stabilim cu Voicu, cu Dragnea, cu Fenechiu cine e procuror şef, cine e procuror şef la DNA, cine e la Înalta Curte. Marea întrebare este cum ne recredibilizăm. Eu cred că cea mai mare şansă a României este poporul român, poporul ăsta care e supărat pe mine. S-ar putea ca pe 29 românii să dea o lecţie politicului de să-i usture. Şi ce au stricat domnii Crin şi Ponta şi parlamentarii şi toţi penalii să îndrepte poporul român şi să arate că este mult mai evoluat politic decât politicienii. Asta va fi marea lecţie, pe care românii o vor da, chiar dacă sunt supăraţi pe mine..."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor