Traian Băsescu, după summit-ul din Chile: Economia românească e competitivă la nivelul CELAC

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
28.01.2013

La încheierea întrunirii din Chile, preşedintele Traian Băsescu a apreciat într-o conferinţă de presă că summit-ul CELAC-UE este unul dintre cele mai importante la care a participat, apoi a prezentat cele patru obiective care s-au discutat. Şeful statului consideră totodată că economia românească este competitivă la nivelul Comunitatea Statelor Latino Americane şi Caraibiene CELAC (Collecting and Exchange of Local Agricultural Content).

“S-a terminat summit-ul CELAC - UE, este cred eu unul din cele mai importante summit-uri la care am participat în ultimii ani şi asta pentru că, practic, spiritul şi documentele summit-ului consemnează realizarea unui parteneriat strategic între UE şi America de Sud plus statele din Caraibe. Practic, summit-ul a preluat în declaraţia finală o serie de deziderate anterioare şi a adus elemente noi", a declarat preşedintele.

Obiectivele summit-ului CELAC-UE

"Obiectivele summit-ului au fost patru: noul dialog UE - CELAC, valori comune şi poziţii pe arena internaţională, alianţa pentru dezvoltare sustenabilă, promovarea investiţiilor şi calitatea socială şi de mediu a acestor, dar şi progrese în parteneriatul strategic biregional, Partea care poate este şi uşor de culoare din tot acest document este legată de faptul că la un moment dat statele din America de Sud au început să dea semnale ca vor un parteneriat mai egal decât cel de până acum, ceea ce s-a făcut cu această ocazie. Practic sunt doi parteneri egali care au stabilit un parteneriat strategic pe cele patru obiective majore", a spus preşedintele, adăugând că "planul de acţiune are câteva elemente importante: cooperare în ce priveşte ştiinţa, cercetarea, învăţământul, cooperare în ce priveşte tehnologiile moderne, dezvoltarea sustenabilă, cu trei elemente pe care le-am relevat în intervenţia mea în plen", a mai precizat Traian Băsescu.

"Nu se poate vorbi despre dezvoltare sustenabilă sau durabilă dacă ea nu are toate cele trei elemente: dezvoltare economică, socială şi aici un element extrem de important e diminuarea sărăciei, şi nu în cele din urmă mediul", a subliniat Traian Băsescu.

La summit-ul dintre Comunitatea Statelor Latino-Americane şi UE, desfăşurat între 25 şi 28 ianuarie, la Santiago de Chile, s-au discutat şi alte obiective majore, cum ar fi lupta împotriva excluziunii sociale, siguranţa publică, educaţia şi traficul de droguri.

"Un alt obiectiv este lupta împotriva excluziunii sociale, programe de incluziune socială care se adresează nu numai ca un imperativ al atitudinii naţionale, dar vizează şi migranţii, ceea ce este extrem de important, toate statele din cele două continente îşi asumă şi problematica de integrare. Un alt element al planului de acţiune e legat de traficul de droguri, altul de siguranţa publică, educaţia şi ocuparea forţei de muncă reprezintă alte elemente ale planului", a mai precizat preşedintele Băsescu.

Interesul României în acest parteneriat

Întrucât investiţiile UE în ţările sud-americane au fost extrem de consistente în ultimii ani, s-a discutat intens la summit şi despre stabilitatea juridică.

"UE a realizat în ultimii 10 ani investiţii de 385 de miliarde de euro în statele CELAC, principalii beneficiari fiind Brazilia, Argentina, Peru şi Mexic. Interesul e deosebit şi de aceea stabilitatea juridică a fost unul dintre punctele intens ridicate în discuţii de reprezentanţi ai Uniunii", a mai afirmat preşedintele.

UE a fost şi este interesată de consolidarea parteneriatului, întrucât, împreună, economiile Uniunii şi ale statelor CELAC reprezintă o treime din PIB mondial.

Inclusiv ţara noastră are interese în acest parteneriat, a precizat Traian Băsescu.

"Cred că în interiorul acestui parteneriat, România are o şansă, cu atât mai mult cu cât afirm, fără nicio reţinere, economia românească e competitivă la nivelul CELAC. Categoric, e competitivă, iar cadrul creat de acest summit va permite societăţilor româneşti să-şi diversifice pieţele de export, pentru că, aşa cum în ultimii doi-trei ani s-a început revenirea pe pieţele din lumea arabă, trebuie să revenim şi pe pieţele din America de Sud şi Caraibe, pentru a nu mai fi atât de dependenţi de orice se întâmplă în UE", a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor