Traian Băsescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian din România

Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
07.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian din România şi de rechemare pentru consultări a ambasadorului român la Damasc, a declarat, joi, ministrul de externe, Andrei Marga, la conferinţa de prezentare a priorităţilor mandatului său.

"Noi am propus toate alternativele şi am evocat care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre alternativele de soluţionare. De altfel, consilierul prezidenţial domnul Diaconescu a şi menţionat faptul că în material au fost evocate diferite alternative,practic toate alternativele la îndemână", a afirmat el.

Întrebat dacă MAE a primit scrisoare cu răspunsul Preşedinţiei privind recomandarea de expulzare, Andrei Marga a confirmat primirea şi a declarat că propunerea nu a fost acceptată. ”Preşedinţia a menţionat faptul că nu acceptă propunerea noastră, dar, încă o dată, a menţionat faptul că noi am pus în faţă toate alternativele de soluţionare”, a spus Andrei Marga.

”Noi am spus clar că în orice variantă, trebuie păstrate serviciile consulare de la faţa locului şi o parte a ambasadei trebuie să funcţioneze. E şi normal să funcţioneze dat fiind faptul că sunt acolo, după evaluările în circulaţie, 14.000 de cetăţeni români. Se operează cu o cetăţenie un pic extinsă, e foarte greu să faci acolo inventarul. De unde ştim cifra? Cifra se ştie pe baza unei comunicări de la Ministerul de Interne al Siriei, la care noi am adăugat multiplicarea firească, având în vedere copiii care sunt evident fiii mamelor şi taţilor lor”, a explicat ministrul de externe.

”Am argumentat în felul următor: după ce SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Australia şi alte ţări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador şi pentru alţi diplomaţi din ambasadele respective ale Siriei, România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtăşim aceleaşi valori, procedează bine declarând persona non grata pembasadorul Siriei şi rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria”, a subliniat Marga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor