Toader calcă pe MCV. Îi va cere lui Iohannis să îl revoce pe Lazăr. Şi nu doar atât

În prag de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de către ţara noastră, Tudorel Toader încalcă flagrant două dintre recomandările din raportul MCV. Mai mult, duce în derizoriu şi rolul Curţii Constituţionale.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică, 23 decembrie, că va trimite preşedintelui Klaus Iohannis documentele necesare pentru încheierea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr de la şefia Ministerului Public, relatează G4Media. De asemenea, ministrul Justiţiei a anunţat că va retrimite şi propunerile de numire în funcţie a şefilor de parchete, inclusiv a Adinei Florea la şefia DNA, pe care Iohannis le respinsese pe motiv că nu aveau adeverinţa de necolaborare cu Securitatea.

”Pe data de 27 decembrie, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general pentru că mă bazez pe articolul 132 din Constituţie, pe raportul de evaluare făcut şi pe clarificările aduse prin Decizia CCR 338. Nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau îşi va încheia mandatul pe 11 aprilie”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Demersurile anunţate duminică de Tudorel Toader la Antena 3 sunt făcute în condiţiile în care Comisia Europeană a recomandat în raportul MCV suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, precum şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

Revenind la declaraţiile lui Tudorel Toader, acesta a susţinut că demersurile făcute în justiţie de către Augustin Lazăr, de contestare a raportului în baza căruia a fost solicitată revocarea sa, reprezintă doar o tragere de timp, astfel că documentele vor ajunge la Administraţia Prezidenţială înainte ca CCR să judece sesizarea făcută de Lazăr în legătură cu procedura de atacare a raportului în contencios administrativ.

Ministrul Justiţiei a mai ţinut să declare că sesizarea CCR-ului de către Lazăr este nejustificată în condiţiile în care raportul Ministerului Justiţiei a vizat activitatea sa ca procuror general, nu ca persoană fizică.

Cât despre obstinaţia lui Tudorel Toader de a o avea pe Adina Florea la şefia DNA, reamintim că în cursul audierii sale la CSM, procurorarea constănţeană, de la al cărei loc de muncă a dispărut un document clasificat pentru a apărea în pragul casei lui Vâlcov, i-a uluit pe colegii săi afirmând că ea n-a fost niciodată un procuror independent (declaraţie nuanţată ulterior). Aceeaşi Adina Florea a mai declarat că a remarcat o preocupare excesivă a DNA pentru abuzul în serviciu şi a opinat că obiectul de activitate al instituţiei nu ar trebui să fie cercetarea abuzului în serviciu ci a pune pe masa judecătorului infracţiuni de nivel înalt. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne