Titus Corlăţean participă la reuniunea informală a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană

Titus Corlăţean. (www.senat.ro)
Epoch Times România
06.09.2012

Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, participă în perioada 7 – 8 septembrie la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care se va desfăşura în Cipru, la Paphos.

Dezbaterile din cadrul reuniunii vor viza o serie de subiecte cu tematică orizontală, aflate în directă legătură cu dosarele de politică externă aflate pe agenda europeană: apa ca resursă strategică şi problemă de politică externă, educaţia în contextul reconstrucţiei post-conflict, precum şi alte subiecte de actualitate de pe agenda internaţională, informează MAE.

În marja reuniunii, Titus Corlăţean va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din state membre UE, ocazie cu care va realiza o trecere în revistă a subiectelor de interes de pe agenda europeană şi cea bilaterală.

Reuniunile de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an, de către statul care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ele sunt denumite Gymnich, după numele castelului din Germania unde în 1974, în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE, a avut loc prima întâlnire de acest fel. Scopul principal este facilitarea, într-un cadru informal, a unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană.

Caracterul informal al reuniunilor oferă prilejul discutării aprofundate a unui număr restrâns de subiecte de interes comun pentru statele membre. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, reuniunile Gymnich reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea temelor care urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor