Titus Corlăţean: Instalarea unei linii telefonice Cotroceni-ambasade ar fi un semnal prost în exterior

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
04.09.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi că instalarea unei linii telefonice directe între ambasade şi Cotroceni ar fi un semnal politic foarte prost în exterior şi speră că declaraţia preşedintelui a fost una de uz intern.

”Nu putem putem lucra cu două canale distincte de legătură. Ministerul ăsta funcţionează instituţional corect şi funcţionează în interesul statului român. Acest lucru ar însemna două canale separate de instrucţiuni, de necoordonare a poziţiilor româneşti şi ar fi, nu doar un semnal politic foarte prost în exterior, dar produce prejudicii intereselor României. Trebuie să fie o singură voce în politica externă”, a declarat ministrul de externe, Titus Corlăţean, întrebat ce părere are despre o linie telefonică directă între Preşedinţie şi ambasade.

Întrebat dacă STS poate instala în ambasade o linie de comunicare cu Cotroceniul, şeful diplomaţiei a precizat că nu ştie să existe ”astfel de prerogative”, iar MAE şi ambasadorii sunt instituţie guvernamentală. ”Funcţionează în cadrul guvernului, pe baza unui buget aprobat. Nu cunosc să fie un buget aprobat pentru a înfiinţa şi a investi pentru crearea, apropo de partea tehnică şi bugetară. Eu cred că cu raţionalitate (trebuie) să depăşim acest moment pe care eu îl percep mai mult ca pe o declaraţie politică de uz intern”, a mai spus Titus Corlăţean.

Traian Băsescu a susţinut marţi că ia în considerare ca în viitor să instaleze la Palatul Cotroceni un sistem de comunicaţii cu care să ţină o legătură directă cu ambasadele României din străinătate şi să nu mai existe problema ca mesajul acestuia să nu ajungă către misiunile diplomatice.

”Probabil, în cel mai scurt timp voi lua decizia să se instaleze şi la Cotroceni un sistem de comunicaţii direct cu ambasadele, pentru a preveni întâmplări pe care le-am trăit în care mesajul preşedintelui nu se transmite către misiuni diplomatice. Dacă voi constata că se menţine această tendinţă, vom comunica direct. Sper să nu fie cazul, odată cu venirea domnului ministru Corlăţean, dar dacă va fi cazul, o voi face fără reţineri”, a declarat Băsescu la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români.

La Cotroceni, Titus Corlăţean a declarat presei că o linie telefonică directă între Cotroceni şi ambasade ar fi fără precedent şi că personal nu agreează această idee, deoarece MAE colaborează cu preşedintele şi funcţionează "corect".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor