Tinerii din Republica Moldova stau la coadă la Chişinău pentru înscrierea la studii în România

Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
05.08.2011

Mii de tineri din Republica Moldova stau la coadă la Consulatul României din Chişinău, pentru a-şi depune dosarul în vederea admiterii în unităţile din învăţământ din România, care acordă în acest an 2.150 de burse de studii pentru absolvenţii de peste Prut.

Aproximativ 2.000 de dosare au fost primite de Comisia specială a Ministerului Educaţiei de la Bucureşti, însă numărul celor înscrişi va creşte cel mai probabil până sâmbătă, 6 august, termenul-limită pentru depunerea dosarelor la Chişinău.

De altfel, pentru a fi siguri că se vor afla pe listă, în vederea înscrierii în universităţile din România, tinerii de la Chişinău au rămas şi noaptea la coadă în faţa Consulatului României din capitala Republicii Moldova.

Tinerii îşi explica interesul pentru universităţile din România prin faptul că acestea oferă "studii europene, iar diploma este recunoscută internaţional". Ei speră că astfel vor avea mai multe şanse după absolvire, în primul rând în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a venit joi să-i susţină, să le ureze succes şi să le aducă sticle cu apă, relatează Publika TV. Edilul şi-a amintit de perioada în care a mers şi el la studii în România. "E o emoţie aparte pe care o trăieşti. Emoţii legate de deplasare, de despărţire de casă, cazare, integrarea în mediul respectiv", a rememorat Dorin Chirtoacă.

Actele pot fi depuse la Chişinău până la 6 august inclusiv, iar începând de duminică, 7 august, Comisia de admitere se va muta la Universitatea "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, unde dosarele se primesc şi luni, 8 august.

Rezultatele admiterii vor fi anunţate la sfârşitul lunii august pe site-ul Ministerului Educaţiei de la Bucureşti.

Dosare pentru universităţile din România au fost înregistrate până marţi şi la Consulatul României din Bălţi, unde au fost depuse 651 de cereri pentru învăţământul universitar şi 131 pentru învăţământul preuniversitar.

Pentru anul 2010-2011, România pune la dispoziţia absolvenţilor din Republica Moldova 2.150 de burse de studii. Dintre acestea, 1.100 sunt burse pentru studii superioare ciclul I (300 dintre acestea fiind destinate deţinătorilor diplomei de bacalaureat din România), iar 950 burse sunt pentru învăţămînt preuniversitar.

Suplimentar, absolvenţii din R. Moldova vor mai beneficia de 50 de locuri pentru studii de masterat, 25 de locuri pentru studii de rezidenţiat şi alte 25 de locuri pentru cele de doctorat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor