Testele de salivă ajung în şcoli şi grădiniţe. Cîmpeanu: Toţi elevii şi profesorii vor fi testaţi de două ori pe săptămână

Sorin Cimpeanu - gov.ro
Sorin Cimpeanu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că luni şi marţi vor fi semnate contractele pentru testele de salivă, urmând ca în cursul săptămânii viitoare acestea să ajungă în şcoli. Testele respective vor fi utilizate de două ori pe săptămână pentru toţi preşcolarii, elevii, profesorii şi învăţătorii, pentru tot personalul didactic şi nedidactic din fiecare şcoală şi grădiniţă.

“Nu Ministerul Educaţiei organizează licitaţii pentru achiziţia de teste. Cerinţele tehnice şi cerinţele de reglementare au fost elaborate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. […] Licitaţia e în curs de finalizare. Au fost declaraţi câştigătorii pentru lotul 1. Astăzi seară vor fi anunţaţi deja câştigătorii şi pentru loturile 2 şi 3. Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1. Marţi se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 şi 3. Urmează perioada legală de depunere a scrisorilor de garanţie, o perioadă legală de la care nu se poate face rabat, acestea sunt procedurile de achiziţie, după care Lotul 1 are termen de livrare cuprins între una şi cinci zile. Lotul 2 are un termen de livrare cuprins între 6 şi 11 zile.

Am avut o reuniune şi în această dimineaţă cu cei de la ONAC, după cum am avut discuţii şi cu şeful DSU, care m-a asigurat că în 24 de ore de când DSU va primi testele ele vor fi distribuite în teritoriu către DSP-uri şi, cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene, vor ajunge în fiecare şcoală şi grădiniţă din România pentru a fi utilizate de două ori pe săptămână pentru toţi preşcolarii, pentru toţi elevii, pentru toţi profesorii şi învăţătorii şi pentru tot personalul didactic şi nedidactic, didactic auxiliar şi nedidactic din fiecare şcoală şi grădiniţă", a susţinut ministrul. Am făcut acest calcul şi ştim că de săptămâna viitoare ele vor ajunge în şcoli”, a precizat ministrul.

De asemenea, Cîmpeanu a mai transmis că a solicitat sprijinul Ministerului Sănătăţii în vederea elaborării unei proceduri privind administrarea testelor:

“Am solicitat Ministerului Sănătăţii sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrare a acestor teste pe bază de salivă în aşa fel încât această procedură să poată fi diseminată către toate şcolile din România pe parcursul săptămânii viitoare pentru că, imediat ce vor ajunge testele, personalul din învăţământ să ştie în ce mod se vor administra aceste teste. Aşteptăm procedura de la Ministerul Sănătăţii”.

Totodată, Cîmpeanu a mai declarat că unul dintre principalele criterii pentru desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică este rata de vaccinare a personalului din fiecare unitate de învăţământ, adăugând că această rată trebuie să fie de cel puţin 60%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne