Testarea Babeş-Papanicolau gratuită începe miercuri

Testarea Papanicolau gratuită, a femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, în cadrul Programului Naţional de screening al Ministerului Sănătăţii pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, va începe miercuri în judeţele Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
Cristina Boiangiu
05.09.2012

Testarea Papanicolau gratuită, a femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, în cadrul Programului Naţional de screening al Ministerului Sănătăţii pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, va începe miercuri în judeţele Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. De pe 10 septembrie, testarea se va face în alte patru judeţe şi Bucureşti.

"Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş Papanicolau în cadrul programului gratuit al MS care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, primele şase judeţe fiind Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Din 10 septembrie, programul debutează şi în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Bucureşti, Ilfov", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Testările se fac în reţeaua Institutului Oncologic Bucureşti, Spitalul Filantropia, Panait Sârbu, IOMC şi trei unităţi sanitare private respectiv Medlife, Medicover şi Gral pentru persoanele din Bucureşti.

Până la sfârşitul anului, programul va fi aplicat în toată ţara, iar toate femeile care se încadrează în intervalul de vârstă vor putea merge gratuit la medic pentru testare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor