Tensiuni în strâmtoarea Taiwan. Navele gărzii de coastă chineze, somate: "Întoarceţi-vă imediat"

(Youtube - screenshot)
D.B.
17.03.2024

Taiwanul a avertizat sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, navele pazei de coastă chineze care au intrat în apele sale restricţionate în apropierea insulelor din prima linie din apropierea Chinei, în timp ce tensiunile se amplifică în sensibila strâmtoare Taiwan, transmite Reuters.

Paza de coastă a Taiwanului a declarat că patru nave ale pazei de coastă chineze au intrat sâmbătă dimineaţa în apele restricţionate ale insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, care se învecinează cu coasta chineză. Aceasta a precizat că ambarcaţiunile chineze au rămas puţin peste o oră, după ce autorităţile taiwaneze le-au cerut să plece.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, în ciuda obiecţiilor puternice ale insulei. În ultimii ani, China şi-a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului, cu incursiuni aproape zilnice în zonele de identificare a apărării aeriene.

"Aţi intrat în apele restricţionate ale ţării noastre. Vă rugăm să vă întoarceţi imediat", a avertizat un oficial taiwanez prin radio, într-un mesaj transmis omologilor lor chinezi, potrivit imaginilor publicate sâmbătă de paza de coastă din Taiwan.

Imaginile arată o barcă a pazei de coastă din Taiwan care urmăreşte mişcarea a două nave chinezeşti la distanţă apropiată.

"Mişcarea a afectat grav traficul şi siguranţa. Pentru a evita declanşarea unor incidente navale, îi îndemnăm să înceteze astfel de comportamente", a transmis paza de coastă din Taiwan într-o declaraţie.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea pazei de coastă a Chinei, care nu are date de contact disponibile public.

Paza de coastă chineză a efectuat vineri, de asemenea, patrulări în apropierea Insulelor Kinmen, patru ambarcaţiuni ale pazei de coastă chineze fiind avertizate de omologii lor taiwanezi să se îndepărteze, potrivit agenţiei oficiale Central News Agency din Taiwan.

Luna trecută, paza de coastă a Chinei a început să patruleze regulat în jurul Kinmen, după ce doi cetăţeni chinezi au murit în timp ce încercau să fugă de paza de coastă din Taiwan, după ce barca lor a intrat în apele interzise.

Taiwanul a trimis joi bărci ale gărzii de coastă pentru a se alătura unei misiuni de salvare, la cererea Chinei, după ce o navă de pescuit chineză s-a răsturnat în apropiere de insulele Kinmen. Guvernul taiwanez a subliniat importanţa cooperării dintre Taiwan şi China pe fondul tensiunilor crescute.

Vineri, Taiwanul a trimis, de asemenea, mai multe ambarcaţiuni, la cererea Chinei, pentru a ajuta la căutarea unui pescar chinez care a căzut peste bord în apropierea insulelor Matsu, controlate de Taiwan, în extremitatea nordică a Strâmtorii Taiwan.

Un oficial de rang înalt din domeniul securităţii din Taiwan, care a solicitat anonimatul din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat pentru Reuters că Beijingul transmite mesaje "confuze", continuând hărţuirea Taiwanului, solicitând în acelaşi timp şi asistenţa Taipei pentru a face faţă incidentelor maritime.

Oficialul a declarat că ultimele mişcări ale gărzii de coastă chineze din Kinmen "nu au implicat ameninţări substanţiale la adresa securităţii", dar au complicat situaţia de acolo.

"Nu avem nicio idee. Am încercat să le salvăm pescarii ieri, iar astăzi îşi arată dinţii şi ghearele", a adăugat oficialul.

Săptămâna trecută, cel mai important organism de elaborare a politicilor chineze din Taiwan a îndemnat gigantul vecin să nu schimbe "status quo-ul" în apele din apropierea Kinmen trimiţând ambarcaţiuni ale pazei de coastă în zonele restricţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor