Tema vârstei şi capacitatea mentală domină campania electorală în SUA după ce un raport pune la îndoială memoria lui Biden

Joe Biden cade la urcarea în avionul prezidenţial, 19 martie 2021 (Captură Youtube, The Hill)
D.B.
11.02.2024

Capacitatea mentală şi vârsta candidaţilor la preşedinţia Statelor Unite au fost în centrul atenţiei în campania electorală din SUA, sâmbătă, în urma unui raport care a sugerat că preşedintele Joe Biden suferă de pierderi de memorie, transmite Reuters.

Fostul preşedinte Donald Trump i-a acuzat atât pe Biden, democratul cu care se va confrunta probabil în alegerile generale din noiembrie, cât şi pe Nikki Haley, ultima rivală rămasă a lui Trump pentru nominalizarea republicană la preşedinţie, că nu au capacitatea mentală de a fi preşedinte.

Haley - ca şi Trump, în campanie în Carolina de Sud, unde cei doi se vor întâlni în alegerile primare din 24 februarie - s-a luat de ambii bărbaţi, afirmând că Trump are deficienţe mentale, iar Biden este prea bătrân pentru a fi preşedinte.

Între timp, Casa Albă sub administraţia Biden, ca răspuns la raportul de joi al unui consilier special al Departamentului de Justiţie care a afirmat că Biden are o memorie slabă, a continuat atacul în toată regula asupra vârstei şi acuitatea mentală a lui Trump, după ce Trump a încurcat recent nume şi a făcut alte gafe verbale.

"De fiecare dată când Donald Trump deschide gura, este confuz, deranjat, minte sau mai rău", a declarat T.J. Ducklo, un purtător de cuvânt al lui Biden, într-o declaraţie publicată de campania de realegere a lui Biden.

Problema competenţei mentale a devenit un subiect major în campania prezidenţială din acest an. Biden, în vârstă de 81 de ani, şi Trump, în vârstă de 77 de ani, sunt cei mai în vârstă bărbaţi care au fost aleşi preşedinţi. În ultimele zile, Biden a încurcat numele unor lideri mondiali.

Problema este una supărătoare pentru campania de realegere a lui Biden. Într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat în septembrie, 77% dintre respondenţi au declarat că sunt de acord cu afirmaţia că Biden este prea bătrân pentru a lucra în guvern, iar 56% au spus acelaşi lucru despre Trump.

Haley, în vârstă de 52 de ani, a cerut efectuarea unor teste de competenţă mentală pentru candidaţii prezidenţiali cu vârstă de peste 75 de ani.

Problema a fost readusă din nou în prim-plan după ce avocatul special Robert Hur, fost procuror american în Maryland în timpul administraţiei Trump, a declarat în raportul său că a ales să nu depună acuzaţii penale împotriva lui Biden în urma unei anchete de 15 luni privind gestionarea de către acesta a unor documente clasificate, deoarece preşedintele a cooperat.

Hur a spus că preşedintele democrat în exerciţiu ar fi dificil de condamnat şi l-a descris ca fiind un "om bine intenţionat, în vârstă, cu o memorie slabă", care nu a fost capabil să le spună anchetatorilor când a murit fiul său, Beau Biden.

Biden a negat cu furie acuzaţiile lui Hur cu privire la memoria sa, spunând într-o apariţie la Casa Albă, joi seară, că "memoria mea este bună".

Trump, la un miting în Conway, Carolina de Sud, a declarat că raportul lui Hur a arătat că Biden "nu este apt să servească în calitate de comandant-şef al nostru".

Trump - care se confruntă cu patru procese penale la nivel statal şi federal, inclusiv unul pentru manipularea necorespunzătoare a unor documente clasificate - este aproape de a obţine nominalizarea republicană şi de perspectiva unei probabile revanşe în alegerile generale cu Biden în noiembrie.

Haley, care nu are o cale clară spre nominalizare după victoriile consecutive ale lui Trump în Iowa, New Hampshire şi Nevada, refuză să renunţe la cursă, făcând o potenţială ultimă încercare în statul său natal, Carolina de Sud, unde se află în urma lui Trump în sondajele de opinie.

Trump a numit-o sâmbătă pe fosta ambasadoare la ONU "creier de pasăre" şi "fără creier", sugerând că nu are capacitatea mentală de a intra la Casa Albă.

Haley, care începe un turneu de două săptămâni cu autobuzul în Carolina de Sud, l-a numit pe Biden "redus".

De asemenea, ea a citat un discurs recent al lui Trump în care acesta a confundat-o cu fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

"Problema este mai amplă, nu este doar Joe Biden. Indiferent dacă este vorba de Donald Trump care mă confundă cu Nancy Pelosi [...] este timpul pentru un nou lider, din altă generaţie", a declarat Haley reporterilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor