Tăriceanu: Aş opta pentru monarhie la revizuirea Constituţiei

Regele Mihai I
Regele Mihai I (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Liberalul Călin Popescu Tăriceanu a precizat duminică seară că ar opta pentru reintroducerea monarhiei ca regim constituţional, în contextul revizuirii Constituţiei în 2013.

De asemenea, Tăriceanu a mai declarat că în 2013 va trebui realizată o revizuire a Constituţiei, care să se bazeze pe un consens al celei mai mari părţi a Parlamentului.

Liderul deputaţilor PNL a fost apoi întrebat pentru ce fel de regim statal ar opta în acest context.

"Eu aş opta pentru monarhie, pentru că eu cred că monarhia ne-ar aduce mari avantaje, în plan intern şi în plan extern, enorm de multe avantaje. În primul rând pentru că în plan intern am avea în monarh o persoană, o instituţie care nu are legături partinice cu cei de pe scena politică, deci este detaşat. (...) Anul trecut, văzându-l pe Regele Mihai în Parlament, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, nu a dat altceva decât impresia unui adevărat om de stat", a declarat Tăriceanu la Realitatea TV, completând că acesta a ţinut "un discurs al problemelor reale ale României".

Totodată, liderul deputaţilor PNL a afirmat că în 2013 revizuirea Constituţiei ar trebui să se realizeze printr-un "consens" şi nu prin impunerea unei formule de către majoritatea parlamentară.

"Această Constituţie trebuie făcută să dureze, nu vreau să ne trezim peste 8, 4 sau 12 ani că venim cu alta", a mai declarat Tăriceanu.