Tandemul Medvedev-Putin "funcţionează perfect", susţine purtătorul de cuvânt al guvernului rus

Presedintele Dmitry Medvedev (stanga) la o intalnire cu primul ministru Vladimir Putin (dreapta) in afara Moscovei in Gorki, 27 februarie, 2009. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.03.2009

Tandemul dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin "funcţionează perfect", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, în condiţiile în care experţii se întreabă dacă nu cumva există fisuri în relaţia celor doi, în plină criză economică, relatează AFP.

"Ceea ce numim tandemul (Medvedev-Putin) funcţionează perfect. Este o şansă pentru ţara noastră să aibă un astfel de cuplu magnific în aceste vremuri dificile", a declarat Dmitri Peskov în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei.

Evocând criza economică mondială şi repercusiunile acesteia în Rusia, lovită în plin de căderea preţului hidrocarburilor, Dmitri Peskov a recunoscut că a venit timpul "să se strângă cureaua".

El a apreciat totuşi ca deplasate criticile la adresa politicii economice a lui Vladimir Putin, pe care el a iniţiat-o în timpul cât s-a aflat la Kremlin (2000-2008) şi pe care o continuă în prezent în calitate de prim-ministru, dând asigurări că aceasta se va dovedi viabilă în vremuri de criză.

"Faptul că economia rusă nu a murit, că a depăşit primul şoc al crizei fără ca nivelul de trai al populaţiei să fie afectat arată că sistemul funcţionează perfect", a subliniat Peskov.

"Trebuie să recunoaştem că Rusia a parcurs un drum enorm în aceşti ultimi opt ani şi că a reuşit să obţină profit dintr-un mediu foarte favorabil (preţul ridicat al petrolului - n.r.) pentru a se repune pe picioare, a-şi recâştiga puterea şi a fi pregătită de timpuri de criză", a conchis purtătorul de cuvânt al guvernului.

Experţii şi mass-media ruseşti s-au făcut ecoul tensiunilor în creştere între Dmitri Medvedev, aflat până acum în umbra lui Vladimir Putin, şi actualul premier, în condiţiile în care noul lider de la Kremlin a început să critice "lentoarea" măsurilor anticriză ale executivului de la Moscova.

"Anturajul lui Medvedev îl împinge în mod clar să aibă iniţiative", apreciază directorul centrului Levada, politologul Lev Gudkov.

Conform unui sondaj al institutului Niccolo Machiavelli publicat la începutul lunii martie în hebdomadarul Novoe Vremia, numai o cincime din elita politică şi economică din Rusia îl mai susţine pe deplin pe Vladimir Putin, notează AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor