Talibanii efectuează percheziţii din uşă în uşă - grup de intelligence

Luptători talibani în provincia afgană Helmand
Luptători talibani în provincia afgană Helmand (Foto: Stringer/Archiv/dpa – Epoch Times Germania)

Grupul terorist taliban desfăşoară o vânătoare de oameni din uşă în uşă, extrem de organizată, pentru a captura persoanele care se află pe listele lor, potrivit şefului unei organizaţii non-profit care furnizează informaţii Naţiunilor Unite.

„Au liste de persoane şi chiar în primele ore de la intrarea în Kabul au început o căutare a foştilor angajaţi guvernamentali - în special în serviciile de informaţii şi în unităţile forţelor speciale”, a declarat joi, pentru BBC, Christian Nellemann, şeful Centrului Norvegian pentru Analize Globale.

Centrul Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO este un organism nonprofit care efectuează analize, evaluări, instruire şi alte forme de sprijin pentru ONU. Nellemann a declarat că talibanii au un „sistem de informaţii avansat” atunci când se mută în toate marile oraşe afgane, inclusiv capitala Kabul. Acest lucru nu numai că ar putea duce la execuţii în masă, ci şi la o dezvăluire generală a reţelelor de informaţii pe care Occidentul le-a construit în Afganistan.

„Acest lucru ar putea submina grav un număr de servicii de informaţii occidentale”, a adăugat Nellemann.

Într-o declaraţie publicată joi, reuniunea miniştrilor de externe din G7 a arătat, de asemenea, că este „profund îngrijorată de rapoartele de represalii violente din unele zone ale Afganistanului”.

În ciuda rapoartelor din teren, talibanii, cunoscuţi pentru cruzimea cu care îşi omoară adversarii, inclusiv cei ideologici, au anunţat marţi o „amnistie completă” şi că vor pacifica Afganistanul.

„Emiratul islamic al Afganistanului, cu deplină demnitate şi onestitate, a anunţat o amnistie completă pentru tot Afganistanul, în special pentru cei care au fost alături de opoziţie sau au sprijinit ocupanţii de ani de zile şi recent”, a declarat Enamullah Samangani, membru al "comisiei culturale" a talibanilor către Televiziunea de stat afgană.

Mai târziu în acea zi, la prima conferinţă de presă oficială a talibanilor, purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a asigurat că va respecta securitatea afganilor - inclusiv a celor care au colaborat cu Statele Unite şi forţele aliate.

„Îi vom graţia pe toţi cei care au devenit stăpâni împotriva jihadului, iar această iertare specială se datorează faptului că nu vrem din nou război şi nu vrem să lăsăm războiul să se repete şi să rămână elemente ale războiului”, a spus Mujahid.

„Asigurăm siguranţa tuturor celor care au lucrat cu Statele Unite şi forţele aliate, fie ca interpreţi, fie în orice alt domeniu în care au lucrat cu ei”, a adăugat Mujahid.

În briefingul de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a recunoscut că a văzut un raport similar, care descria crime comise de talibani.

„Ştim că cel puţin un ONG - am văzut un raport pe care cel puţin un ONG l-a alcătuit. Pur şi simplu nu sunt în măsură să confirm acele detalii”, a spus Price. „De fiecare dată când vedem un detaliu ca acesta, îl luăm foarte în serios şi facem tot ce putem pentru a-l urmări”.

Majoritatea luptătorilor afgani nu ar putea obţine vize speciale pentru imigranţi, dar „există alte căi spre siguranţă”, a adăugat Price, fără a oferi detalii.

Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate de pe aeroportul controlat de americani din Afganistan în ultimele 24 de ore, au declarat reporterilor, joi, la Washington, oficialii militari americani.

Printre ei, sunt aproape 300 de americani. Majoritatea pasagerilor non-americani sunt afgani cărora li s-au acordat vize speciale pentru imigranţi şi sunt în drum spre bazele militare din Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe