Taiwanul se pregăteşte pentru Usagi: vânturi de 240 km pe oră


Cel mai puternic taifun a lovit Filipine în acest an pe 12 august, 2013, omorând cel puţin o persoană iar alte 45 de persoane sunt dispărute, au declarat autorităţile.
Cel mai puternic taifun a lovit Filipine în acest an pe 12 august, 2013, omorând cel puţin o persoană iar alte 45 de persoane sunt dispărute, au declarat autorităţile. (JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)

În Filipine şi Taiwan sunt prevăzute ploi abundente şi vânturi de până la 240 de kilometri pe oră. Maximă alertă în China şi Hong Kong, pentru o posibilă sosire a furtunii în acest week-end. În Filipine în partea de nord a ţării se prevăd inundaţii, alunecări de teren.

Filipine şi Taiwan se pregătesc pentru sosirea taifunului Usagi care, potrivit meteorologilor, ar putea deveni taifunul cel mai violent din 2013. În această dimineaţă, uraganul era situat la 560 kilometri sud-est de Taiwan şi la 360 kilometri de coasta de nord din Filipine, unde există o stare de alertă maximă, în special cu privire la navigaţia maritimă. Manila şi Taipei monitorizează îndeaproape evoluţia situaţiei pentru vânturile puternice şi ploile abundente, care ar putea ajunge să lovească China, Hong Kong şi Vietnam în timpul acestui week-end.

"Super-taifunul" Usagi este caracterizat de vânturi de până la 175 kilometri pe oră, menite să se consolideze nespus de mult până la 200 kilometri pe oră ( până la 240, conform unor estimări). Autorităţile centrale de la Manila au emis alertă meteo - mai ales în partea de nord a arhipelagului filipinez – în special pentru probabile inundaţii, alunecările de teren şi vânturi puternice.

Personalul de urgenţă în unele provincii este deja în stare de alarmă, precum şi experţii din domeniul protecţiei civile locale. O situaţie similară, de asemenea, în Taiwan, unde Departamentul Central aşteaptă cu îngrijorare ploile abundente care vor lovi coasta de nord a insulei. În China, alarma a atins deja cel mai înalt nivel (clasa I) şi este preocupată de sosirea super- taifunului, programată pentru week-end.

În luna august, două persoane au murit şi mii au rămas fără adăpost, în partea de nord a Filipine, din cauza taifunului Utor, care a lovit partea de nord a ţării.

Taifunuri, furtuni tropicale, uragane sunt foarte frecvente în timpul sezonului de vară în multe părţi ale Asiei de est şi sud-est, unde, aerul umed cald combinat cu presiunea scăzută stabilesc condiţiile ideale pentru formarea acestor fenomene atmosferice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură