Taiwanul confirmă prezenţa Beretelor Verzi americane pe insule foarte apropiate de coasta Chinei

(U.S. Army webiste)
D.B.
18.03.2024

Ministrul taiwanez al Apărării Chiu Kuo-cheng a confirmat joi prezenţa unor soldaţi ai forţelor speciale ale armatei americane în Kinmen, un grup de insule controlate de Taiwan, dar situate chiar în largul coastelor Chinei continentale, potrivit AntiWar.com.

Unele părţi ale insulelor Kinmen se află la doar 3,5 km de oraşul Xiamen din China continentală. Prezenţa trupelor americane pe aceste insule a fost raportată pentru prima dată de presa taiwaneză luna trecută.

Chiu a confirmat desfăşurarea extrem de provocatoare atunci când a fost întrebat despre un nou raport al publicaţiei americane SOFREP, potrivit căruia Beretele Verzi americane au ocupat "poziţii permanente" în calitate de consilieri militari în Kinmen. Soldaţii americani sunt desfăşuraţi şi în Penghu, un arhipelag controlat de Taiwan la aproximativ 30 de mile vest de insula principală Taiwan şi la 70 de mile est de China continentală.

Raportul SOFREP a precizat că Beretele Verzi americane au fost staţionate la centrele de comandă amfibie ale armatei taiwaneze. Desfăşurarea a fost efectuată în conformitate cu prevederile Legii de autorizare a apărării naţionale din 2023, care prevedea ca SUA să creeze un program de pregătire cuprinzător pentru armata taiwaneză.

Noua colaborare include instruirea de către trupele americane a forţelor taiwaneze pe Black Hornet Nano, o dronă militară compactă. Chiu a declarat că prezenţa Beretelor Verzi americane a fost o "oportunitate de învăţare" pentru armata taiwaneză.

În ultimii ani, SUA şi-a sporit semnificativ sprijinul militar şi diplomatic pentru Taiwan, intensificând tensiunile cu China. Anul trecut, SUA a desfăşurat aproximativ 200 de soldaţi în Taiwan, marcând cea mai mare prezenţă militară americană cunoscută pe insulă de când SUA şi-a retras trupele după ce Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979.

De asemenea, SUA au început recent să ofere Taiwanului un ajutor militar fără precedent. Din 1979, SUA au vândut întotdeauna arme Taiwanului, dar niciodată nu au finanţat achiziţiile sau nu au furnizat arme gratuit până anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor