T. Baconschi: Nu se poate constata niciun fel de deficit cuantificabil de procedură democratică în România

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.01.2012

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sighişoara, că în România nu se poate constata niciun fel de deficit cuantificabil de procedură democratică, iar opoziţia a provocat "o furtună într-un pahar cu apă".

"În Parlamentul European sunt mai multe familii politice care sigur că se luptă una cu alta în mod civilizat. Şi cred că încercarea de a exporta nu ştiu ce conflict politic intern nu caracterizează, din păcate, doar elita politică din ţara noastră. Nu se poate constata niciun fel de deficit cuantificabil de procedură democratică în România. În calitatea sa de gardian al tratatelor Comisia Europeană are bineînţeles datoria de a monitoriza situaţia standardelor democratice în statele membre, o face constant, avem mai multe modalităţi de a raporta situaţia democraţiei din fiecare stat membru şi cred că este o furtună într-un pahar cu apă, dar şi o tentativă mai puţin patriotică de a spăla nişte rufe murdare în văzul întregii lumi", a declarat ministrul de Externe.

Baconschi a arătat că protestele paşnice şi autorizate sunt un drept democratic şi constituţional şi că în plină criză economică există asemenea acţiuni publice în toate capitalele europene.

"Era deci normal să se formeze şi la noi, în Agora, o astfel de supapă, pentru exprimarea unor nemulţumiri pe care le putem foarte bine înţelege, sunt nemulţumirile exprimate de foarte multe categorii socio-profesionale. În acelaşi timp, nu în stradă vom găsi soluţia acestor probleme, o vom găsi în Parlament, în acţiunea Guvernului, în redresarea economiei, în menţinerea echilibrului macroeconomic, financiar, în stimularea iniţiativei private şi a investiţiilor, şi totodată în măsura în care şi pe plan internaţional dăm despre ţara noastră un semnal de stabilitate", a menţionat ministrul.

Acesta a subliniat că situaţia economico-financiară a României este stabilizată, dar încă fragilă, iar criza nu s-a terminat.

"Cred că iresponsabilitatea politică poate fi fatală pentru noi în acest moment, de aceea trebuie să ne asumăm cu toţii - putere, opoziţie, societate civilă - un moment de responsabilitate colectivă. Să tratăm cu seriozitate şi ce ne doare, să vedem ce am realizat şi să apărăm ce am realizat, pentru că spre deosebire de alte state chiar din jurul nostru, România se descurcă binişor şi este pe o direcţie corectă", consideră Teodor Baconschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor