Swoboda: R. Moldova trebuie să se îndrepte spre UE, nu ştiu dacă aderarea la Uniunea Vamală e oportună

Hannes Swoboda, Liderul Social - Democraţilor din PE. (Epoch Times România)
Epoch Times România
18.09.2012

Republica Moldova este un stat independent şi trebuie să se îndrepte spre o Europă fără frontiere, a declarat marţi, la Chişinău, Hannes Swoboda, liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, relatează Publika.md.

”Rolul Moldovei ar trebui să fie în inima Europei. Nu este o cale uşoară integrarea în Uniunea Europeană, dar pentru poporul moldav nu există o altă alternativă, deşi s-au făcut şi alte propuneri. Nu e vorba doar de aspectele economice ale ţării voastre, pentru integrarea în UE, ci este vorba de valori împărtăşite de UE, valori pe care le posedă şi Moldova”, a menţionat liderul socialist, după o întrevedere cu preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu.

Despre o eventuală aderare la Uniunea Vamală Euroasiatică, Swoboda a precizat că Moldova trebuie să se gândească bine ce fel de alternativă este aderarea la respectiva structură.

”Trebuie să vedeţi dacă este o alternativă bună sau una proastă. Uniunea Euroasiatică este bogată, datorită resurselor de ţiţei şi gaze, dar să nu uităm şi de Federaţia Rusă cu Putin în frunte. Nu ştiu, însă, dacă această alternativă de a adera la ţările CSI ar fi una oportună pentru ţara voastră. Conceptul nostru este că Moldova ar trebui să valorifice din plin faptul că este un stat independent şi să se îndrepte spre UE”, a subliniat Hannes Swoboda.

La rândul său, Marian Lupu a reiterat faptul că Partidul Democrat susţine în continuare aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. ”Odată ce calea spre UE nu este în contradicţie cu platforma CSI, de ce să nu avem o bună colaborare cu partenerii din Est? Platforma CSI este una bună, care ne oferă multe oportunităţi pe cale politică, economică, comercială şi umanitară”, a punctat Lupu.

În acest context, Hannes Swoboda a declarat că îşi doreşte relaţii constructive şi pragmatice cu Federaţia Rusă. ”Rusia trebuie să ajute la soluţionarea problemelor care există în ţările vecine, şi să nu toarne gaz pe foc. Noi susţinem Guvernul şi conducerea Moldovei în asigurarea principiilor de integrare a Moldovei în UE. De asemenea, susţinem eforturile guvernării în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean", a precizat liderul socialist.

Liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, se află într-o vizită oficială în Chişinău, la invitaţia lui Marian Lupu. Austriacul va avea o întrevedere şi cu premierul Vlad Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor