Sute de soferi protesteaza fata de triplarea taxei auto

Epoch Times România
14.12.2008

Sute de soferi au iesit sambata in strada nemultumiti de de triplarea taxei auto pentru masinile second-hand.

Bucuresti: Trafic oprit in Piata Victoriei din cauza protestelor soferilor

Traficul a fost oprit de catre jandarmi si politisti in Piata Victoriei, pe sensul dinspre bulevardul Nicolae Titulescu spre Guvern, din cauza celor peste o suta de soferi care protesteaza fata de triplarea taxei de poluare auto si care au avut mai multe altercatii cu jandarmii.

Traficul a fost blocat de catre protestatari in jurul orei 11.20, pe sensul dinspre Nicolae Titulescu spre Palatul Victoria. Dupa aproximativ zece minute, soferii au deblocat traficul, insa apoi au incercat sa forteze cordonul de jandarmi care se afla in zona si au avut o altercatie cu fortele de ordine.

In aceste conditii, traficul a fost oprit de politisti si jandarmi pe sensul dinspre bulevardul Nicolae Titulescu spre Guvern, iar cei aproximativ o suta de protestatari care se afla in parcarea din fata Guvernului, spre bulevardul Titulescu, se manifesta zgomotos, scandand "Taxa este o hotie".

Jandarmii incearca sa-i convinga pe protestatari sa-si desemneze doi reprezentanti care sa merga la Guvern pentru discutii. Oamenii insa nu sunt de acord, spunand ca nu au ce sa discute la Guvern, atat timp cat taxa a fost deja stabilita. Protestatarii afirma ca sunt dispusi sa faca o concesie doar daca reprezentanti ai Executivului ar veni in parcarea in care se afla ei.

In acest timp, protestatarii incearca sa convinga cat mai multi participanti la trafic sa se alature manifestatiei si reclama faptul ca foarte multe masini ale unor soferi din tara care veneau in Piata Victoriei sa protesteze au fost blocate de catre politisti la intrarile in Bucuresti.

Numarul protestatarilor a crescut in ultima jumatate de ora, in zona fiind stationate aproximativ 20 de masini in afara spatiului de parcare, pe o banda a sensului de mers dinspre Titulescu spre Guvern.

De asemenea, in jurul orei 12.00, traficul a fost oprit si dinspre Guvern spre bulevardul Titulescu.

Protestatarii spun ca sunt decisi sa ramana sa protesteze in strada chiar si o saptamana daca va fi nevoie.

Mitingul de protest fata de majorarea taxei auto nu a fost autorizat de Primaria municipiului Bucuresti pentru ca cererea inaintata in acest sens de o persoana nu a fost depusa in termenul prevazut de lege, au informat, vineri, autoritatile municipale.

Peste cinci sute de soferi protesteaza la Bistrita

Peste cinci sute de soferi s-au adunat la intratrea in municipiul Bistrita dinspre Vatra Dornei, pentru a participa la un miting de protest fata de triplarea taxei auto.

Soferii s-au adunat pe DN 17, in jurul orei 10.00, la intrarea in orasul Bistrita dinspre Vatra Dornei si au aliniat masinile in coloana, fiind insotiti de politisti si jandarmi.

Masinile de fabricatie straina aveau, majoritatea, numere provizorii sau numere din tarile de provenienta. Pe geamuri si pe capota soferii au lipit afise cu mesaje precum: "Hotii", "Jos taxa!". Coloana de masini a strabatut tot orasul si a paralizat circulatia pe bulevardele principale. Ea a fost deschisa de o masina de mare tonaj, urmata de un Hummer, care avea aprinse toate farurile.

O parte dintre soferi s-au oprit in Piata Petru Rares, in fata Palatului Administrativ, unde aveau autorizatie pentru a organiza un miting de protest pana la ora 12.00.

Potrivit jandarmilor prezenti la eveniment, ceilalti soferi s-au deplasat cu masinile pana in locul din care au pornit, dar din cauza frigului multi nu s-au mai intors in fata Palatului Administrativ, unde la ora 11.00 au inceput sa fie scandate lozici antiguvernamentale si impotriva prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu. Pe unele pancarte purtate de manifestanti erau si mesaje la adresa premierului desemnat Theodor Stolojan, caruia protestatarii au dorit sa-i aduca aminte ca s-a declarat impotriva taxei.

Unul dintre manifestanti a venit cu fiul sau, in varsta de trei ani, acesta purtand o pancarta cu mesajul "Jos taxa auto" si scandand alaturi de ceilalti "Hotii" si "Jos taxa".

Unii dintre cei prezenti erau revoltati pentru faptul ca au platit pe masina sub 1.000 de euro, iar acum sunt nevoiti sa achite de cel putin trei ori valoarea masinii prin aceasta taxa.

Protestatarii au transmis Prefecturii o petitie cu cerintele lor, aceasta urmand sa fie trimisa mai departe Guvernului.

Oamenii stransi la miting au precizat ca daca solicitarile lor nu vor fi solutionate in scurt timp, dupa sarbatori vor merge la Bucuresti pentru a-si cauta dreptatea. Mitingul desfasurat sambata la Bistrita s-a incheiat fara incidente dupa aproximativ doua ore.

Peste o suta de soferi protesteaza la Suceava

Peste o suta de persoane au participat, in zona centrala a Sucevei, la un miting de protest spontan fata de triplarea taxei auto. Protestatarii au strigat "Hotii!" si au solicitat anularea taxei de inmatriculare.

O parte dintre participanti au venit cu masinile de mana a doua care urmeaza sa fie inmatriculate si au plecat intr-un mars de protest pe strazile municipiului, ceea ce a dus la ingreunarea traficului rutier in oras.

In zona in care s-a desfasurat mitingul de protest a fost prezent si deputatul PSD Catalin Nechifor, care a declarat ca va sustine in Parlament revendicarile protestatarilor, subliniind insa ca nu este de acord cu organizarea de proteste neautorizate.

"Am sesizat de mai mult timp ca unele actiuni ale autoritatilor nu sunt corecte fata de cetateni, cum ar fi ritmul incetinit de verificare la RAR, dar si ca taxa de inmatriculare pentru masinile de mana a doua trebuie platita doar pentru autovehiculele achizitionate dupa 15 decembrie si nu dupa ce acestea sunt verificate de RAR", a spus Nechifor, care a subliniat ca nu este de acord nici cu taxele foarte mari pentru masinile de mana a doua aduse din strainatate.

Peste 300 de persoane au protestat la Cluj-Napoca

Pe platoul din fata Salii Sporturilor din municipiu s-au adunat circa 150 de proprietari de autoturisme din Cluj-Napoca, Dej, Turda, Gherla, Gilau si Campia Turzii.

Pe autoturisme, oamenii si-au montat steaguri pe care scrie "Jos taxa auto" si au lipit afise cu mesajul "Vom plati numai pentru o viata decenta", "Taxa auto egal prima porcului", "Gusa lui (a premierului Tariceanu - n.r.), umflata cu banii romanilor", pe ultimul afis fiind desenat un om care duce, impovarat, litera T, pe care este asezat un porc, dar si poza premierului.

Acestora li s-au alaturat 150 de soferi care au adus masini direct din targul auto, dar si deputatul Mircia Giurgiu (PDL).

"Ajunge cu bataia de joc, nu poti calca in picioare romanii pentru interesul personal si pentru sprijinirea afacerile proprii. Nu poti mulge la nesfarsit oamenii care isi dau viata, sanatatea pentru a sustine masini guvernamentale de zeci de mii de euro, amante de parlamentari si excursii de lux", a spus organizatorul protestului, Remus Jucan.

Un alt participant la miting a spus ca profiturile din productia autohtona de masini si din importurile de masini noi se duc in "buzunare private, in mod ilegal".

"De ce suntem constransi sa le sustinem noi daca nu au capacitatea sa reziste intr-o economie de piata concurentiala? Orice rabla sau vechitura din occident polueaza de zeci de ori mai putin decat bravele noastre Dacii", a spus protestatarul.

Protestatarii au strigat "Jos taxa!", "Jos hotii" si au plecat, claxonand, pe traseul Sala Sporturilor-Piata Lucian Blaga-Piata Avram Iancu si vor ajunge la Prefectura, unde vor depune un memoriu.

Trafic blocat timp de o ora, in Timisoara

Traficul a fost blocat timp de o ora, in fata Prefecturii Timis din cauza unui protest fata de triplarea taxei auto, la care au participat peste doua sute de timisoreni, proprietari de masini second hand, care nu aveau insa autorizatie pentru a manifesta.

Protestatarii au asezat aproximativ 50 de masini pe sosea, dar si pe liniile de tramvai, si au scandat "Jos taxa" si "Inca o Revolutie". De asemenea, in mijlocul strazii a fost asezata si o bicicleta, iar oamenii participanti la protest au explicat ca aceasta este pentru premierul Tariceanu.

Unul dintre protestatari a spus ca, in opinia sa, este "absurd" ca o taxa de inmatriculare sa ajunga sa valoreze cat jumatate din pretul masinii cumparate. "Am dat 20.000 de lei pe o masina. Este strigator la cer ca trebuie sa platesc taxa 10.000 de lei!", a spus Fabian Radoi, unul dintre protestatari.

Seful Politiei Rutiere Timis, Florin Bolbos, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca nu a fost anuntat in legatura cu acest protest si nu s-a cerut autorizatie de la Politia Rutiera.

Protestatarii au spus ca nu fac parte din nicio asociatie, dar au venit in fata Prefecturii Timis pentru ca au auzit ca sambata va avea loc un protest, iar ei au vrut sa se solidarizeze.

Peste 300 de soferi au protestat la Sibiu

Peste 300 de soferi s-au adunat langa Sala Sporturilor Transilvania din Sibiu, de unde au pornit intr-un mars cu masinile pe strazile din oras.

Timp de o ora, cat a durat protestul, sibienii care si-au echipat masinile cu steaguri si pancarte cu mesaje anti-taxa au strabatut strazile orasului, claxonand si scandand impotriva politicienilor.

"Asta e discriminare! O sa merg la Bucuresti si ii voi da foc masinii in fata Guvernului!", a spus un protestatar.

Unsprezece echipaje ale Politiei din Sibiu si un detasament al Jandarmeriei au vegheat permanent ca protestul sa nu degenereze. Soferii sibieni au semnat si o petitie pe care o vor inainta Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor