Susţinută diplomatic de China şi Rusia, armata siriană lansează o ofensivă masivă

Activiştii sirieni au declarat luni că forţele de securitate au tras rachete, mortiere şi obuze de artilerie în cartierele din Homs, un oraş asediat de armată de când revolta a început cu 10 luni în urmă.
Tancuri ale armatei siriene în Homs, 18 ianuarie 2012 (STR / AFP)
Alex Johnston
07.02.2012

Activiştii sirieni au declarat luni că forţele de securitate au tras rachete, mortiere şi obuze de artilerie în cartierele din Homs, un oraş asediat de armată de când revolta a început cu 10 luni în urmă.

Reţeaua activistă Comitetele Locale de Coordonare (LCC) a susţinut că cel puţin 37 de persoane au fost ucise în Homs, forţele regimului lansând rachete în cartierul Baba Amro "timp de mai multe ore." Un material video încărcat pe youtube oferă o vedere panoramică a unei părţi a oraşului, explozii aproape constante auzindu-se în depărtare.

Activiştii au spus că guvernul a tăiat cea mai mare parte a telecomunicaţiilor din Baba Amro şi din mai multe alte cartiere din Homs.

Între timp, au avut loc "explozii uriaşe fără precedent" în cartierul Al Waer, care a fost presărat cu focuri de armă continue, în conformitate cu LCC. S-au raportat focuri de artilerie grea şi explozii în cartierul Karam Zaytoun, LCC adăugând că "locuitorii sunt în panică."

Un martor din Homs a declarat pentru televiziunea Al-Arabiya că "acesta este cel mai intens bombardament din Baba Amro de când au început protestele."

Martorii au spus că în bombardare au fost angajate elicoptere militare, cauzând prăbuşirea mai multor clădiri. "Şapte clădiri rezidenţiale s-au prăbuşit, ca urmare a unei bombardări siriene intense în Homs", a relatat pentru post un activist LCC.

"Homs asistă la un adevărat război", a informat activistul.

Activiştii au declarat că Homs, care este ca o bază a celor care se opun guvernului, a fost atacat continuu de guvern în ultimele zile.

"Are loc un atac masiv – un nou masacru se întâmplă aici," a spus activistul Abu Abdo Alhomsy pentru televiziunea Al-Jazeera. "Nimeni nu poate ieşi afară, nu ştim câte case au fost lovite sau cât de mulţi oameni au murit."

Statele Unite ale Americii au anunţat luni că vor suspenda toate operaţiunile de la Ambasada americană din Damasc, adăugând că tot personalul a părăsit ţara. "Creşterea recentă a actelor de violenţă, inclusiv bombardamentele din Damasc de pe 23 decembrie şi 6 ianuarie, au ridicat îngrijorări serioase că Ambasada noastră nu este suficient de bine protejată în faţa unui atac armat", susţine o declaraţie a misiunii diplomatice.

Cu aproximativ o săptămână în urmă, dezertorii armatei siriene au capturat porţiuni din suburbiile Damascului, ceea ce a determinat guvernul să desfăşoare tancuri şi mii de trupe pentru a le recaptura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor