Suspiciuni de gripa aviara in Odorheiu Secuiesc si Campina

Gripa aviara
Gripa aviara (FOTO - Photo by Paula Bronstein / Getty Images)

Testele de laborator efectuate la probele recoltate de la pasari din gospodarii individuale din localitatea Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita si din localitatea Campina, judetul Prahova, au avut rezultat pozitiv. Numarul focarelor de gripa aviara de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 127 localizate in 18 judete si in municipiul Bucuresti.

Potrivit ANSVA, in zonele respective se iau masuri de euthanasiere si distrugere a pasarilor si se va face prima dezinfectie.

In 125 de focare a fost finalizata euthanasierea si incinerarea pasarilor, precum si aplicarea primei dezinfectii. Au fost euthanasiate si ucise 210470 de pasari din 14191 gospodarii individuale si 764865 pasari din exploatatiile avicole de pe Platforma Codlea.

Pasari santinela au fost plasate in gospodarii din 56 de localitati unde a evoluat gripa aviara, din judetele Brasov, Valcea, Sibiu, Vrancea, Gorj, Bacau, Neamt, Prahova, Mures, Arges, Ilfov si in Municipiul Bucuresti.

"Faptul ca mai apar una sau doua suspiciuni ne arata ca am trecut de perioada critica, atunci cand se inregistrau 17 sau 20 de suspiciuni pe zi”, a declarat presedintele ANSVSA, domnul Marian Avram la sedinta Comandamentului Antiepizootic Central.