Suspansul continuă. Cererea lui Lazăr de suspendare a procedurii de revocare, judecată pe 20 noiembrie

Curtea de Apel Alba Iulia urmează să tranşeze pe 20 noiembrie conflictul între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader. Mai exact, judecătorii sunt aşteptaţi să se pronunţe pe tema contestării raportului de evaluare, întocmit de Toader.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Judecătorii Curţii de Apel (CA) Alba Iulia urmează să judece, pe 20 noiembrie, cererea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, a declarat, luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.

Informaţia vine în contextul în care Procurorul general Augustin Lazăr a depus vineri, la Curtea de Apel Alba Iulia, o acţiune în contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazăr ar fi depus, tot vineri, la Ministerul Justiţiei, o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader iar în acţiunea depusă la Curtea de Apel Alba Iulia a solicitat suspendarea efectelor raportului întocmit de Toader, până la soluţionarea litigiului de la Ministerul Justiţiei.


Reamintim că Tudorel Toader a anunţat, pe 24 octombrie, că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. În pledoaria sa pentru revocarea lui Lazăr, ministrul Justiţiei a susţinut că acesta a ajuns Procuror General cu încălcarea procedurilor legale, mai exact că de la dosarul său ar fi lipsit ultima evaluare la care calificativul trebuia să fie "foarte bine".

Pe de altă parte, la dosar s-ar fi găsit, a susţinut ministrul, o ordonanţă de clasare a unui dosar al lui Iohannis, semnată de Augustin Lazăr. Şi, într-adevăr, un astfel de document ar fi existat, atâta doar că era semnat de Cristian Lazăr, nu de Augustin Lazăr.

Nemulţumit de acuzaţii, procurorul general Augustin Lazăr a dat o replică dură, susţinând că declaraţiile ministrului Justiţiei vizând descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-au dovedit "o manipulare a opiniei publice". De asemenea, Lazăr a mai anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.

"Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliul Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani - şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani - şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare", a declarat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne