Surse din interiorul Kremlinului: Putin a renunţat la orice efort diplomatic. Crede sincer prostiile pe care le aude la TV

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a pierdut interesul faţă de o abordare diplomatică pentru a pune capăt războiului cu Ucraina şi, în schimb, este hotărât să acapareze cât mai mult teritoriu posibil, au susţinut surse din interiorul Kremlinului citate de Financial Times.

Putin, care în trecut se gândea serios la un acord de pace cu Ucraina, după ce Rusia a suferit eşecuri luna trecută, le-ar fi spus persoanelor implicate în eforturile de pace că nu vede nicio perspectivă pentru o înţelegere.

"Putin crede sincer în prostiile pe care le aude la televiziunea [rusă] şi vrea să câştige mult", a declarat o persoană informată despre discuţiile cu liderul rus.

Moscova şi Kievul au convenit asupra primei lor schiţe de tratat de pace în cadrul unei reuniuni la Istanbul, la sfârşitul lunii martie. Cu toate acestea, discuţiile s-au blocat după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a acuzat Rusia de comiterea de crime de război în oraşe precum Bucea şi Mariupol.

Putin şi-a exprimat, de asemenea, revolta în legătură cu scufundarea navei "Moscova" - nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră - şi a afirmat că eforturile de pace se află într-un "punct mort", a declarat o altă sursă pentru FT.

"A existat speranţa unui acord. Putin se ducea şi se întorcea. El trebuie să găsească o modalitate de a ieşi învingător din asta", a continuat sursa.

După ce "Moscova" s-a scufundat, "Putin s-a opus să semneze ceva... a fost umilitor".

Potrivit FT, negociatorii ruşi şi ucraineni s-au concentrat asupra unui acord care să garanteze securitatea Kievului dacă acesta îşi declară neutralitatea şi renunţă la speranţele sale de a adera la alianţa NATO.

Dar Putin i-a transmis vineri preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că astfel de discuţii sunt în pauză pentru că Ucraina "a ridicat un zid".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe