Supravegheată de UE, Franţa promite că va evita "stigmatizarea" ţiganilor

Mai mulţi romi au primit despăgubiri de la statul român în urma incidentelor de la Hădăreni (PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
12.08.2012

La doar o zi după ce a fost pusă sub supraveghere de către Uniunea Europeană, Franţa anunţă că a "pus capăt politicii cifrelor" în privinţa expulzării ţiganilor şi că intenţionează să evite "stigmatizarea" acestora. Anunţul a fost făcut sâmbătă, de către un reprezentant al Ministerului francez de Interne.

După ce a fost criticat de către asociaţii după desfiinţarea mai multor tabere ilegale în ultimele zile, ministrul socialist de Interne Manuel Valls lucrează pentru a găsi "soluţii alternative", a precizat un membru al cabinetului său.

"S-a pus capăt politicii cifrelor, care conducea la derive şi denatura deciziile justiţiei. Contrar politicii duse de către precedentul Guvern, nicio populaţie nu este vizată în sine. În Franţa nu mai există «politică etnică»", a mai spus el.

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte, susţinea clar că există o legătură între infracţionalitate şi "implantaţiile sălbatice de tabere de ţigani" şi le-a cerut prefecţilor să le desfiinţeze.

Potrivit versiunii oficiale, câteva zeci de romi români, care au beneficiat de câte un ajutor umanitar pentru întoarcerea în ţară - 300 de euro pentru adulţi şi 150 de euro pentru copii - au fost expulzaţi joi în România pe bază de voluntariat, însă asociaţiile au denunţat expulzări deghizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor